Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wat houdt arbitrage trading precies in?

Posted on

Sinds de succesverhalen over bitcoin de ronde doen, stappen steeds meer mensen in de wereld van de crypto currency. En dus zijn er steeds meer mensen die zich moeten oriënteren op arbitrage trading. Maar wat is dat nu precies en hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk haalt uit je managed account?

De arbitrage mogelijkheden met crypto currencies

Kort gezegd biedt zogenaamde arbitrage mogelijkheden in het handelen bij trade mogelijkheden als onderdeel van je strategie. Kort gezegd: bij inefficiëntie tussen exchanges en currency pairs doen zich prijsverschillen voor. Deze worden uitgebuit door middel van arbitrage. Je kan hierbij denken aan het tegelijkertijd kopen van munt X op exchange 1 en het verkopen op exchange 2 indien dat winst kan opleveren. 

Arbitrage is niets nieuws

Eigenlijk bestaat arbitrage al honderden jaren en is het niets anders dan het inkopen en het verkopen van goederen op verschillende plekken. Ook honderd jaar geleden was het namelijk belangrijk om te weten waar je de beste prijs kon krijgen voor je goederen, of waar je ze het goedkoopste kan inkopen. Ben je hiervan op de hoogte dan kun je dus winst maken.

Hoe werkt het precies bij crypto currencies?

Bij de crypto currencies werkt het eigenlijk ook zo. Indien er sprake is van verschil in prijs van trading pairs tussen exchanges, spreken we van inter-exchange arbitragemogelijkheden. Deze prijsverschillen komen met liquiditeit en worden steeds kleiner naarmate er meer liquiditeit op zo’n pair is. Dit is ook een logisch gevolg van arbitrage in de praktijk, zodra de prijsverschillen weg gearbitreerd worden is er meer volume en liquiditeit op het specifieke pair gegenereerd. Naarmate de liquiditeit stijgt en er zich nog arbitragemogelijkheden voordoen, dan is dat gelegenheid om met meer volume te arbitreren, daar het orderboek beter gevuld is op liquide pairs. 

Het is bij arbitrage lastig om grote orders te plaatsen, omdat het orderboek dat veelal niet toelaat zonder dat de prijs te veel gaat schommelen. Dit is al helemaal van toepassing bij pairs met een laag volume. Bij pairs met veel liquiditeit doen de arbitrage kansen zich wat minder vaak voor en worden deze kansen door anderen ook snel benut en is het dus moeilijk om hier winsten mee te behalen.

Handmatig kan lastig zijn, ga op zoek naar een bot

Om gebruik te kunnen maken van eenvoudige arbitrage is het van belang om rekening te houden met het feit dat het lastig is om handmatig gebruik te maken van arbitrage-strategieën. Echter zijn er tools die dat mogelijk maken. Dergelijke tools bieden tal van mogelijkheden op het gebied van trading op meerdere exchanges. Ook tonen zij charts & indicators, scanners en natuurlijk de ArbMatrix die arbitragemogelijkheden herkent en de gelegenheid geeft deze te gebruiken. 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om bovenstaande te doen door middel van een bot te gebruiken. Er zijn vele mogelijkheden voor dergelijke bots en het is aan te raden zelf op onderzoek uit te gaan en enkele te testen.
 

Zorg ervoor dat je op alle exchanges die je gebruikt balans hebt van beide currency’s van een pair. Als de trades niet helemaal in balans zijn en op de ene exchange overwegend buys plaatsvinden en op de ander sells, dan heb je vroeg of laat niet meer genoeg om te handelen. Je dient het dan weer in balans te brengen door een withdrawal/deposit te doen tussen de exchanges.

0