Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Warm, sfeervol en duurzaam buiten zitten doe je met een pelletkachel

Posted on

Op warme zomeravonden lekker lang in de tuin zitten met vrienden of familie is altijd reuze gezellig. Vooral als je de barbecue aanzet, beloofd het een gezellige avond te worden. Toch zal in de loop van de avond de temperatuur dalen en zal het wat killer aanvoelen. Hoe kun je nu toch lekker warm en sfeervol buiten blijven zitten, zonder stank- en rookoverlast van een open vuur? Ga daarom voor een duurzame houtpellet buitenhaard in je tuin.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is steeds meer in opkomst. Niet alleen om te gebruiken als buitenhaard, maar ook als binnenhaard. Het kan zelfs een goed alternatief zijn voor een centrale verwarming. Maar wat is een pelletkachel en hoe werkt deze kachel? Net zoals een houtkachel, is de brandstof voor een pelletkachel ook hout, maar dan in de vorm van houtkorrels, ook wel pellets genoemd. De pellets giet je in het aanwezig reservoir. Als je de kachel aanzet, zal een wormwiel de pallets van het reservoir naar de verbrandingsruimte transporteren. Een pelletkachel voor binnengebruik is volledig elektronisch te bedienen. Voor pellethaard voor buiten geldt dit niet altijd, maar het ontsteken van de pellets kan meestal wel gemakkelijk worden uitgevoerd door een aanmaakblokje toe te voegen. Door de luchttoevoer te verhogen of te verlagen kun je gemakkelijk de vlamhoogte bepalen. Een pelletkachel geeft hetzelfde gezellige effect als een houthaard, alleen is de verbranding veel schoner. Je hoeft dan ook niet bang te zijn voor rook- of stankoverlast op je terras.

Houtpellets

Voor het gebruik van je pelletkachel moet je houtpellets kopen. Houtpellets zijn houten staafjes met een lengte van ongeveer 10 tot 30 millimeter en een diameter van 6 millimeter. Houtpellets bestaat uit samengeperst onbehandeld houtafval, zonder toevoeging van lijmen of chemische bindmiddelen. Dit zorgt ervoor dat houtpellets een schone brandstof zijn en die nagenoeg geheel opbranden. Hierdoor profiteer je optimaal van de brandstof en zal een pelletkachenl niet snel vervuild raken. Houtpellets komen in verschillende kleuren voor, maar dit zegt niets over de kwaliteit. Blanke houtpellets zijn vervaardigd uit naaldhout, terwijl donkere houtpellets uit loofhout en andere donkere houtsoorten zijn vervaardigd. Vooral bij een langdurig lange zomer is het handig om een grote voorraad houtpellets aan te leggen. Hiervoor kun je de pellets in balen kopen van minimaal tien kilogram of meer.

0