Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Wanneer is het handig om een business coach in te schakelen?

Posted on

Je hoort de term business coach steeds vaker, zo heb je misschien wel eens de website van business coach Mark voorbij zien komen. Maar wat doet een business coach nu eigenlijk? Die helpt dus je met het bereiken van doelen die jij als ondernemer hebt gesteld, waardoor jij en je bedrijf kunnen groeien. Hierdoor kan je perspectief op ondernemen verbreden, of ten minste veranderen. 

Business coaching kan ook voor een heel team of organisatie zijn

Business coaching hoeft niet per se op één persoon gericht te zijn, maar kan ook bedoeld zijn voor een team of organisatie. Het uiteindelijke doel van zo’n traject is namelijk het creëren van een bepaalde mate van bewustwording. Deze is vaak vertroebeld geraakt en door een goede business coach kan er ruimte worden gemaakt voor zelfinzicht en reflectie. Als persoon, en daarom ook als ondernemer, moet je soms bepaalde zaken en ideeën los kunnen laten, of juist bepaalde dingen op kunnen pakken, waardoor je beter gaat presteren dan voorheen en je in de toekomst wellicht ook kan gaan bevinden onder de groep van succesvolle mensen

Strategisch nadenken

Wanneer je als ondernemer een business coach gaat inhuren, is dit eigenlijk een vorm van persoonlijke begeleiding. Niet alleen helpt een business coach je strategisch te denken over je huidige manier van ondernemen, als ook je visie voor de toekomst, maar hij of zij helpt ook met het oplossen van problemen of onzekerheden binnen je bedrijf.

Optimaal gebruik maken van je kwaliteiten en talenten

Optimaal gebruik maken van je kwaliteiten en talenten is ook een belangrijk aspect dat door een coach onderzocht wordt. In onze huidige maatschappij raken mensen steeds vaker overspannen en deze burn out is vaak niet het resultaat van de hoeveelheid werk, maar van het verkeerd inzetten van bepaalde talenten, waardoor een persoon niet ‚in zijn kracht staat.’ 

Verschillende vormen van coaching

Uiteraard is geen enkele coach hetzelfde, en de ene zal slechts een facilitaire rol hebben, terwijl de andere met concrete adviezen komt, zoals je dat bij coaches in de sport bijvoorbeeld ook ziet. Wat een business coach altijd doet (of zou moeten doen) is de klant meenemen in hoe het advies tot stand is gekomen, zo leert de coachee immers hoe hij of zij het zelf in de toekomst kan aanpakken. 

Business coaching en consultancy

Men maakt vaak de fout om business coaching te verwarren met consultancy, terwijl dit toch echt twee verschillende dingen zijn. Kortweg kun je zeggen dat bij coaching de groei van de klant centraal staat, terwijl een consultant iets oplost voor een klant. Daarnaast probeert een goede coach de ondernemer handvatten te geven om uitdagingen in de toekomst beter aan te kunnen.

De juiste business coach vinden

De juiste business coach kiezen is vaak lastig, omdat je niet goed weet wat je kunt verwachten. Coaching is namelijk niet iets wat gestandaardiseerd kan worden, en is daarom moeilijk te vergelijken. Aan te raden is dan ook dat je eerst voor jezelf helder krijgt waar je een coach voor wil inhuren en wat het uiteindelijke doel daarvan is. Met dit lijstje van wensen kun je dan in gesprek gaan met verschillende coaches om te kijken wie er goed bij jou en jouw bedrijf past. Vaak geeft de website van een coach al weer hoe deze werkt en krijg je al snel het gevoel of die persoon en manier van werken bij jou past.

0