Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waarom vinden we vuurwerk eigenlijk zo leuk?

Als we het hebben over vuurwerk, dan begint menig mannenhart sneller te kloppen. Maar waarom vinden we vuurwerk eigenlijk zo ontzettend leuk? Het kost immers een hoop geld en voor je het weet is het voorbij. Kortom, reden genoeg om hier eens naar te kijken. Speciaal daarom hebben we in dit artikel alle redenen voor je verzameld, waarom vuurwerk eigenlijk zo populair is. 

Stipt om 00.00 uur naar buiten

Wanneer het klokslag 00.00 uur is, weten we vaak niet hoe snel we na het elkaar een gelukkig nieuwjaar te hebben gewenst naar buiten moeten rennen om als eerste al het vuurwerk wat al uren in de gang op je staat te wachten af te kunnen steken. Als we kijken naar de rest van de wereld, dan is het afsteken van vuurwerk op amateurbasis best een unicum. Kijkend naar times square en andere populaire plekken op de wereld, gaat dit er daar heel anders aan toe, maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Iedereen mag vuurwerk afsteken

In Nederland hebben we de vrijheid dat we allemaal vuurwerk mogen afsteken. Althans, wanneer we boven een bepaalde leeftijd zijn. Het maakt dan niet uit of je nu een sierpot of een fontijn afsteekt, het mag allemaal. Wat we tegenwoordig ook in Europa steeds vaker zien, is dat het afsteken van vuurwerk en siervuurwerk kopen voor particulieren wordt verboden en daarentegen speciale vuurwerkshows door de stad worden georganiseerd zodat iedereen toch kan genieten van prachtig siervuurwerk. 

Het vuurwerkbeleid in Nederland is erg soepel

Hoewel de laatste jaren de regels rondom het afsteken van vuurwerk steeds strenger worden, hebben we nog steeds ontzettend veel vrijheid. Zo kunnen we zelfs vuurwerk online halen, zodat we niet in rij hoeven te staan te wachten. Je kunt het dan op een door jou gekozen locatie afhalen en direct meenemen naar huis. Waar je vroeger vanaf ‘s ochtends 10.00 uur vuurwerk mochten afsteken, is dat de laatste jaren opgeschroefd naar 18.00. Zo mag je dus op 31 december van 18.00 uur ‘s avonds tot 02.00 uur ‘s nachts zoveel vuurwerk afsteken als je maar wilt. Uiteraard wel binnen de geldende regels.

Conclusie

De populariteit van vuurwerk in Nederland is vooral te danken aan het feit dat het in ons land zo toegankelijk is. Wie is er namelijk niet opgevoed met het afsteken van vuurwerk op straat? Omdat het in ons land legaal is, is het dus ook niet zo gek dat er zo ontzettend veel mensen het leuk vinden om te doen. Dat heeft ervoor gezorgd dat populariteit van generatie op generatie oversloeg en nog steeds laat. Echter moeten we wel zeggen dat dit wel steeds minder wordt. Zo kiezen steeds meer jongeren ervoor om hun geld uit te geven aan siervuurwerk, in plaats van aan de hele dag op straat te lopen knallen, wat overigens tot 18.00 uur ook niet meer mag.

0