Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waarom verrimpelen onze vingers als we een tijdje in bad liggen?

Al je hele leven ben je er bekend mee, de gerimpelde vingertoppen als je lang in het water hebt gelegen. Dit gebeurt niet alleen bij je vingertoppen, maar ook bij je tenen. Ook al is het fenomeen bij iedereen van ons bekend, weinigen weten hoe het wordt veroorzaakt. Tijd dus om hier eens in te duiken en te kijken naar de oorzaak van die gerimpelde vingertoppen.

Directe relatie met het zenuwstelsel

Veel mensen denken dat je door lang in bad te zitten een hoop water opneemt, en dat daar de rimpels door ontstaan. Maar dat is niet juist. Al in de jaren dertig kwamen wetenschappers erachter dat mensen bij wie het zenuwstelsel niet meer functioneerde, ook geen gerimpelde vingers krijgen als ze in het water liggen. Dat duidt erop dat het rimpelen van de vingers niet een onvrijwillige reactie is van je lichaam, maar heel bewust wordt aangestuurd door je zenuwstelsel. 

Waarom verrimpelen onze vingers als we een tijdje in bad liggen

Wat is de reden?

Dan is natuurlijk de vraag: waarom gaan onze vingers en tenen rimpelen? Als je zenuwstelsel besluit om je vingers zo toe te takelen, moet het daar wel een heel goede reden voor hebben. Die lijken we ook te weten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de extra rimpels ervoor dat onze grip op een nat oppervlak groter wordt. De rimpelingen in de vingers kun  je vergelijken met het profiel in regenbanden. De ‘groeven’ in de vingers zorgen op een nat oppervlak voor een betere afwatering. Het water vloeit makkelijker en sneller weg, waardoor je je beter kunt vasthouden.

Betere grip verder onderzocht

Dit is ook onderzocht door middel van een onderzoek waarbij men proefpersonen zowel natte als droge objecten van verschillende groottes liet vastpakken, zoals knikkers. Dat mochten ze doen voor en nadat ze hun vingers dertig minuten in warm water hadden laten weken. En wat bleek? De natte knikkers werden veel vlugger opgepikt met gerimpelde handen dan met gladde handen. Bij de droge objecten maakte het rimpelgehalte niet uit.

Weinig zoogdieren waarbij dit gebeurd

Het lijkt er dus sterk op dat ons zenuwstelsel ons een handje wil helpen in natte situaties, door onze vingers en tenen van extra grip te voorzien. Om de theorie sterker te maken moet er nog wel een ding gedaan worden: uitzoeken welke dieren nog meer met gerimpelde natte vingers rondlopen. Vooralsnog is dit alleen van makaken bekend.

Waarom verrimpelen onze vingers
0