Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waarom alcohol je work-out in de weg kan zitten

Een lekker biertje op zijn tijd of even bijkomen met zo’n heerlijke oude whisky is natuurlijk heel erg prettig. Maar te veel alcohol brengt helaas ook wat vervelende gevolgen met zich mee. Allereerst zijn er die extra calorieën die je binnenkrijgt. Wist je dat een biertje al 80 calorieën bevat en zelfs die droge witte wijn heeft er al 70. Gewoon een keertje extra naar de sportschool lijkt de oplossing maar ook dan moet je rekening houden met je alcoholverbruik. Alcohol voor sporten gaat namelijk niet goed samen.

Alcohol slecht voor sporten

Als je gaat fitnessen doe je dat omdat je aan je conditie wilt werken, spiermassa wilt kweken of omdat je af wilt vallen en in alle gevallen heeft alcohol een negatieve invloed. Ga daarom nooit sporten met een kater. De alcohol die dan nog in je lichaam aanwezig is zorgt dat verschillende processen verstoord worden. Zo werkt je vetverbranding niet optimaal en ook de opbouw van je spieren niet. Alcohol wordt door je lichaam namelijk als een gif gezien, dus je lichaam is druk bezig om ‘dat vergif’ er weer zo snel mogelijk uit te krijgen. Er is voor het lichaam geen tijd voor andere processen of deze werken niet optimaal. Alcohol voor sporten is dus helemaal uit den boze, anders verdoe je eigenlijk echt je tijd met het sporten. Het maakt hierbij niet uit welke sport je doet, cardio en alcohol gaan niet samen maar alcohol en voetbal ook niet.

Cardio en alcohol

Cardio en andere vormen van sport zijn een hulpmiddel bij het vet verbranden maar niet als je alcohol voor het sporten neemt. De alcohol zorgt juist dat je vetverbranding daalt of zelfs helemaal stopt. Zelfs sporten met een kater kan al funest zijn want een kleine hoeveelheid alcohol in je lichaam kan al zorgen dat je vetverbranding met 70% afneemt. Dan weet je ook gelijk waar je bierbuikje vandaan komt.

Proosten op je spiermassa

Een ander gevolg van de alcoholconsumptie is het stijgen van je cortisolgehalte. Normaal maakt je lichaam deze stof aan als je stress hebt. Cortisol zorgt dat je de stress aankunt maar bij veel cortisol breekt je lichaam ook je spiermassa af. Daarbij kunnen je spieren minder goed herstellen na een training als je te veel cortisol hebt aangemaakt. Hoe lekker zo’n drankje dus ook is, we kunnen niet om de volgende stelling heen: helaas is alcohol slecht voor sporten.

0