Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Waar kun je Douglas hout allemaal voor gebruiken?

Posted on

Er zijn tal van houtsoorten die gebruikt worden voor het maken van schuttingen, tuinmeubilair, meubels voor gebruik in huis en – in bredere zin – in de woningbouw. Een populaire houtsoort die veel wordt gebruikt is Douglashout. Wat is dit precies voor soort hout? En welke voordelen en mogelijkheden heeft Douglashout te bieden?

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is een speciale houtsoort afkomstig van naaldbomen uit het noordwesten van Europa. Het betreft sterk hout uit Scandinavië, Duitsland en Frankrijk, dat nog niet zo bekend is als andere houtsoorten zoals vurenhout, eikenhout, essenhout of beukenhout. En dat is onterecht, want Douglashout is vanwege de interessante kenmerken van deze houtsoort een ideaal type hout. Hout met veel voordelen en toepassingsmogelijkheden.

Voordelen van Douglashout

Wie de keuze maakt om een schutting of tuinmeubilair te maken met Douglashout, kiest voor een houtsoort met een hoog duurzaamheidsgehalte. Een van de kenmerken van Douglashout is dat er in het hout zelf veel kernhout en hars wordt aangemaakt. Hierdoor ontstaat een sterke structuur, waardoor bijvoorbeeld schimmels en boomziekten geen kans maken. Douglas is naaldhout dat in grote lengtes is verkrijgbaar. Dat is een tweede voordeel: hierdoor zijn er lange Douglasplanken beschikbaar voor wat grotere klussen. Denk aan het bouwen van een schutting: een klus die je veel sneller en gemakkelijker kunt uitvoeren als je lange planken gebruikt. Met name bij schuttingen zorgen de lange planken ook voor meer stabiliteit en een sterke soort schutting die bij stormen beter blijft staan. Douglas hout is verder erg sterk en stabiel, wat natuurlijk nog eens extra bijdraagt aan de kwaliteit van deze houtsoort. Ten slotte is een positief aspect van Douglashout het feit dat dit hout relatief goedkoop is als je het vergelijkt met andere soorten hardhout.

Mogelijkheden en toepassingen van Douglashout

Douglashout wordt voornamelijk gebruikt voor buitentoepassingen. Omdat het hout goed bestand is tegen allerlei weersituaties, wordt het toegepast om schuttingen van hout te maken. Verder dient Douglashout ook als basis voor (zelfgemaakte) tuintafels, tuinbankjes en dergelijke. Na verloop van tijd kan Douglashout grijzig bijkleuren, maar veel mensen vinden dat juist een mooi kenmerk van deze houtsoort. Naast het gebruik van dit hout voor buitenmeubilair en schuttingen, kan Douglashout ook moeiteloos in huis gebruikt worden. Zo kun je denken aan vloeren van Douglashout of kan het gebruikt worden om fraaie meubels te maken voor in huis, zoals een gave eettafel of een stoere boekenkast. Er zijn dus mogelijkheden in overvloed met Douglashout!

0