Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Vijf zaken die invloed kunnen hebben op je hypotheek

Posted on

Een hypotheek afsluiten is tegenwoordig een stuk moeilijker dan 10 jaar geleden. Zo is het krediet voor het bouwdepot anders geregeld en moet je ook over eigen vermogen beschikken. Andere dingen waarnaar gekeken wordt zijn inkomen, dienstverband, toetsrente en financiële verplichtingen, want je gaat eigenlijk kredieten samenvoegen. Daarnaast zijn er ook nog andere zaken die invloed kunnen hebben bij het afsluiten van een hypotheek, lees hieronder welke.

Telefoonabonnement is ook een schuld

Als je telefoon meer waard is dan 250 euro en je er langer dan drie maanden over doet om deze af te betalen, wat eigenlijk altijd het geval is, dan wordt dit gezien als een lening. Die staat dan weer geregistreerd bij het BKR, wat invloed heeft op het bedrag dat je kunt lenen. Het beste kun je dus zorgen dat je telefoon is afbetaald voor je een hypotheek gaat aanvragen.

De private lease van een auto

Ook de private lease van een auto wordt als een financiële verplichting gezien en kan invloed hebben op je hypotheek. Een behoorlijke invloed zelfs, omdat het totaalbedrag van de aanschaf van een auto behoorlijk hoog is. Bij private lease betaal je dan ook nog eens meestal een bepaald bedrag voor onderhoud en verzekering, waardoor je maandelijkse lasten best hoog kunnen zijn. 

Andere leningen

Iedereen zal begrijpen dat er wordt gekeken naar je andere schulden en leningen, maar wist je dat rood staan ook als lening wordt gezien, net als andere persoonlijke leningen. Zelfs een aanschaf bij een online winkel die nog niet betaald is wordt als lening gezien. Men kijkt dan niet naar de hoogte van het bedrag, maar stemt die wel af met de te lenen hypotheek. Zorg dus dat ook dit soort zaken betaald zijn als je op zoek gaat naar een hypotheek.

Wees eerlijk over een studieschuld

Een studieschuld levert geen BKR registratie op, maar wordt wel als een financiële verplichting gezien. De hypotheekverstrekker kan deze niet in zien via het BKR, maar vermeld wel altijd dat je een studieschuld hebt, omdat er een grote kans is dat ze dat toch zien als je je bankrekeningafschriften moet overleggen. Als het dan pas wordt gezien loopt je hypotheekaanvraag vertraging op.

Alimentatie bij echtscheiding

Kinderalimentatie telt niet mee voor het berekenen van je maximale hypotheek, maar de partneralimentatie wel. Ook deze financiële verplichting telt dus mee voor het berekenen van je maximale hypotheek en wordt van je inkomen afgetrokken.

0