Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Unilaterale oefeningen voor een optimale workout

Als je hard traint in de sportschool wil je natuurlijk het beste uit iedere workout halen. Je wilt je tijd zo efficiënt mogelijk besteden in de sportschool, en met de juiste fitness oefeningen het beste resultaat behalen. Een full body workout kan al mooie resultaten opleveren, maar unilaterale oefeningen kunnen je nét dat extra zetje geven richting het fysiek dat jij voor ogen hebt. Nog nooit van gehoord? Lees hier dan meer over deze oefeningen om jouw workout optimaal te maken!

Unilaterale oefeningen?

Probeer dat maar eens snel uit te spreken! Maar wat zijn het eigenlijk? De term unilateraal betekent eenzijdig, en is een term die in de anatomie wordt gebruikt. Het duidt een lichaamsdeel aan aan één kant van het lichaam. 
In de context van fitness oefeningen houdt het in dat je afwisselend één kant van je lichaam traint. Je traint bijvoorbeeld eerst je linkerarm, en zodra je alle reps hebt gedaan begin je pas aan je rechterarm. Met unilaterale oefeningen kun je je focus volledig leggen op het lichaamsdeel dat je op dat moment traint, wat veel voordelen heeft.

De voordelen

Geen enkel lichaam is symmetrisch. Dit betekent ook dat ons lichaam sterke en zwakke kanten heeft. Zo is onze schrijfarm meestal duidelijk sterker dan onze andere arm. Met bilaterale fitness oefeningen (aan beide kanten tegelijk trainen) vangt onze sterke kant vaak onze zwakke kant op. Je kunt unilaterale oefeningen gebruiken om deze verschillen gelijk te trekken, en je zwakkere kant even sterk te maken als je sterke kant.
Door je focus op één kant van je lichaam te richten, vermindert ook de kans op blessures. Blessures worden vaak veroorzaakt door een slechte uitvoering van oefeningen. Door je te concentreren op het lichaamsdeel dat je traint kun je meer aandacht besteden aan het goed uitvoeren van de oefening. Zo voel je je grenzen beter aan en verminder je de kans op overbelasting.
Bovendien verbeter je je balans door je zwakke kant te versterken. En daar zul je weer voordelen van merken bij alle andere fitness oefeningen die je doet!

Drie voorbeelden

Nu je de voordelen van unilaterale oefeningen kent, heb je misschien zin gekregen om het uit te proberen tijdens je volgende workout. Met deze drie oefeningen kun je aan de slag om je fysiek meer symmetrisch te maken.

  • Bicep Curls: aan je armen merk je het meest duidelijk welke kant jouw sterke of jouw zwakke kant is. Begin met jouw zwakkere arm wat extra te trainen met unilaterale Bicep Curls
  • Leg Press: je bent waarschijnlijk gewend om deze oefening met twee benen uit te voeren, maar deze kan ook prima met één been tegelijk uitgevoerd worden. Let hierbij wel op dat je het gewicht aanpast, om nare blessures te voorkomen.
  • Lunges: om lunges met één been uit te voeren heb je een goede balans nodig. Door niet afwisselend lunges te doen, maar te concentreren op één been tegelijk, train je je core en verbeter je je balans.
2