Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Tips voor het ontkalken van je waterleiding

Posted on

De waterleiding ontkalken doen we niet iedere dag. Vandaar dat als het gebeurt, we vaak niet weten hoe we dit moeten oplossen. In leidingwater zitten kalkvormende bestanddelen. Deze worden ook wel ionen genoemd. De zogenaamde kalkvormende ionen zijn calcium en magnesium. Het gehalte aan deze zouten noemt men de waterhardheid. Dit wordt uitgedrukt in graden Duits (°dH). Hoeveel van deze zouten in het drinkwater zitten, hangt af van waar je woont.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat door hard water. Dit wordt veroorzaakt door mineralen als magnesium en kalk. Door calciumionen vormt zich kalkaanslag. Hoe hoger de hardheid van het water, des te meer kalkaanslag er ontstaat. Dit is niet schadelijk voor het lichaam, maar wel voor watersystemen. Wist je dat kalkaanslag je 15 tot 70% meer energie kan kosten? Zorg daarom dat je deze hoge kosten voor bent en laat op tijd je waterleiding ontkalken.

Waterbehandeling

Een manier om je waterleiding te ontkalken is met de HappyDrops waterbehandeling. Deze behandeling met natuurlijke fosfaten heeft direct positief effect op de waterleidingen in het huis. Er kan geen opbouw van kalkaanslag beginnen en aantasting van de waterleiding door corrosie wordt voorkomen. 

Daarnaast wordt de eerder opgebouwde kalkaanslag losgeweekt. Het proces van ontkalken van de waterleiding vindt langzaam plaats. De waterstroom neemt oude, opgeloste kalk uit de binnenkant van leidingen en boilers mee. 

Het plaatsen van een waterontharder

Ontharden van het leidingwater kan ook op een andere manier: plaats een waterontharder. Een ontharder haalt de kalkvormende delen uit het leidingwater voordat het de leidingen in het huis binnenkomt. Het gevolg is zachtwater. Zachtwater is water dat geen kalk meer achter laat. Kalk is de veroorzaker van aanslag op zichtbare en onzichtbare plekken.

Ionenwisselaar

Voordat water van het waterbedrijf de leidingen binnenkomt, stroomt het eerst door de ontharder. Zoals gezegd zit in dat leidingwater calcium en magnesium, de ionen genoemd. Deze ionen veroorzaken kalkvorming. Een waterontharder haalt het calcium en magnesium uit het water door middel van een ionenwisselaar. Een waterontharder heeft enkele grote voordelen, dit zijn:
– geen lelijke vlekken op kranen
– minder verbruik van schoonmaakmiddelen
– behoud van uw huishoudelijk apparatuur

Met behulp van een harsfilter

Een waterontharder werkt met behulp van een harsfilter die het kalk echt uit het water haalt. Het water wordt door het hele huis kalkvrij. Het proces waarbij de hars het kalk onttrekt aan het water heet ionenwisseling. Hierbij stroomt het harde water door de cilinder en worden natriumionen eigenlijk gewisseld met calciumionen. Hierna moet het geregenereerd worden door spoeling met een zoutoplossing waardoor het water weer kalkvrij wordt. Het ontharden gebeurd door druk van de waterleiding, waardoor stroom niet nodig is.

0