Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Tips om je huis verhuurklaar te maken

Posted on

Wil je je huis verhuren? Dan zijn er een heleboel zaken waar je rekening mee moet houden en die je van te voren moet regelen. Je wil natuurlijk dat de huurders in een schoon en opgeruimd huis komen en andersom dat alles goed geregeld is, zodat jij jouw huis in goede staat ook weer terug krijgt. Maar hoe krijg je jouw huis verhuur klaar? Wij geven je graag een aantal tips.

Ga na of je huis wel verhuurd mag worden 

Het is handig om éérst even te checken of je je huis wel mag verhuren. Dit doe je door de voorwaarden van je hypotheek of VvE te raadplegen. In de voorwaarden staat meestal beschreven of je wel of niet mag verhuren en welke regels hiervoor van toepassing zijn. Soms moet je aparte documenten of vergunningen aanvragen. 

Huurprijs bepalen 

Nadat je hebt gekeken of je woning verhuurd mag worden, is het tijd om de huurprijs te bepalen. Hiervoor zul je moeten kijken naar je maandelijkse kosten en of je je huis gestoffeerd of gemeubileerd verhuurd. Als je zeker wil weten of je een goede huurprijs in gedachten hebt, kun je ook een gesprek aangaan met een verhuurmakelaar. Zij kunnen je precies adviseren wat de beste prijs is. Vooraf kun je ook online berekenen wat je kunt vragen als huurprijs.  

Goede staat 

Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar bij het verhuren van je huis is het belangrijk dat deze in goede staat van onderhoud is. Hiermee voorkom je problemen met de huurder. Zorg ervoor dat elektra werkt, alle deuren en kastjes werken, gordijnen vastzitten, de vloer netjes is etc. Heb je nog geen huurders gevonden? Het helpt altijd door je huis een flinke opfrisbeurt te geven. Geef muren een nieuw likje verf en kleed kamers leuk aan met accessoires. Dit verhoogt de aantrekkelijkheid, waardoor mensen sneller geneigd zijn dit huis te zien als dat van hen. 

Regel formele zaken 

Als verhuurder krijg je te maken met bepaalde verplichtingen, ook richting je huurder. Dit betekent dat je pas kan verhuren als alle partijen akkoord zijn met de voorwaarden. Voorwaarden voor de verhuur, worden vastgesteld in een huurcontract. Hierin moet zowel de verhuurder als de huurder een handtekening zetten. Naast de huurovereenkomst kun je ook internet en/of tv abonnementen overdragen. Dit gaat allemaal in overleg met de huurders. Wil de huurder deze niet overnemen? Dan zul je dus alle abonnementen op dat adres op moeten zeggen. Je huis verhuren was nog nooit zo eenvoudig. 

0