Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Thinking, Fast and Slow; een boek voor mannen

Het is tegenwoordig populair om bijvoorbeeld Harry Potter boeken te lezen of een boek uit de Game of Thrones serie. Dat is erg leuk vermaak, maar nadat je klaar bent met zulke boeken ben je natuurlijk niets wijzer. Daarom is een boek als Thinking, Fast and Slow (Ons feilbare denken) van Daniel Kahneman een veel betere optie. Dit is een baanbrekend boek binnen de psychologie en heeft binnen dat domein dan ook een ware revolutie op gang gebracht. Dit boek past om die reden uitstekend in een top 10 boeken voor mannen, want het is gewoonweg een goed boek voor mannen

Een goed boek voor een top 10 met mannenboeken

Er komen enkele waarheden in dit boek aan bod waar je wel tegen moet kunnen. Illusies zullen worden ontkracht en romantische denkbeelden ben je voor altijd kwijt na het lezen van dit boek. Om die reden is het dan ook een goed boek voor mannen, want mannen hebben over het algemeen sowieso al niet heel veel op met romantiek. Een boek dat puur de feiten beschrijft zonder gedoe kun je daarom prima plaatsen in een top 10 boeken voor mannen. Maar je wilt uiteraard weten waar het boek dan over gaat.

De twee routes die het denken aflegt

Kort gezegd kun je het boek Thinking, Fast and Slow verdelen in twee belangrijke segmenten. Je hebt namelijk ons snelle denken (thinking fast) en ons langzame denken (thinking slow). Kahneman beargumenteert op heldere wijze dat beide manieren van denken feilbaar zijn en ons soms helpen maar vaak ook tegenwerken. De snelle manier van denken omzeilt het langzame rationele proces. We maken snelle beslissingen op basis van emotionele overwegingen en bestaande categorieën (vooroordelen) via deze snelle route. Soms is dat heel prettig, want we hebben immers niet altijd de tijd om lang en diep na te denken over alle beslissingen die we nemen. De langzame route gebruiken we juist wanneer we meer rationeel naar de zaken proberen te bekijken. 

Haal voordeel uit de nieuw verkregen inzichten
Door dit boek voor mannen te lezen krijg je inzicht in beide processen. Juist omdat je hierdoor ook meer grip krijgt op je eigen rationele vermogens en meer in staat zult zijn om emotionele responses te overrulen, kun je dit boek eenvoudig scharen onder de beste mannenboeken. Het mooie is ook dat je na het lezen van dit boek nooit meer op dezelfde manier naar het leven en jezelf zult kijken. Alleen daarom al is dit toch wel één van de beste mannenboeken die je kunt vinden.

0