Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Stel jij ook lastige klussen het liefst uit? Zo doe je daar iets tegen!

Velen van ons stellen vervelende klusjes makkelijk uit, soms iets te makkelijk. Natuurlijk, niemand vindt het leuk om de belastingaangifte te doen, om een fietsband te plakken of om de tuin winterklaar te maken. Sterker nog, als een van dit soort vervelende klusjes gedaan moet worden, dan lijkt alles plots interessanter en worden deze ‚interessantere zaken’ onderdeel van het uitstellen. Voor je het weet is de dag weer voorbij en wordt de vervelende klus door geschoven naar de volgende dag. Uit onderzoek blijkt dat bij dit soort beslissingen de korte termijn gedachte het wint.

Ondanks de ratio toch kiezen voor de korte termijn

Wat is er ‘mis’ met uitstellers, door onderzoekers ook wel procrastinators genoemd? Ondanks dat deze mensen weten dat op de lange termijn de rationele keuze beter is, kunnen zij die kennis niet in goed gedrag omzetten. De korte termijn wint het, keer op keer. En dat zit er bij de meesten van ons al heel vroeg in. Grote kans bijvoorbeeld dat zij een ‘marshmallowpakker‘ zouden zijn geweest, in het legendarische experiment dat Walter Mischel in 1972 uitvoerde aan de Stanford University in Amerika 

Stel jij ook lastige klussen het liefst uit

De uitgestelde bevrediging

Het onderwerp van bovenstaande proef is de uitgestelde bevrediging en werd gehouden onder ruim 600 kinderen. Zij werden alleen gelaten in een ruimte, maar niet voordat ze een dilemma voorgeschoteld kregen. Voor hun neus lagen heerlijkheden als marshmallows, koekjes en zoute krakelingen. Ze mochten kiezen. Als ze wilden, mochten ze één lekkernij direct opeten. Maar als ze zichzelf een paar minuten zouden kunnen beheersen, en het schuimpje lieten liggen totdat de begeleider terugkeerde in de kamer, kregen ze er niet één maar twee. Geen moeilijke keus, toch? Wat bleek? Slechts een op de drie kinderen kon het snoepgenot lang genoeg uitstellen om beloond te worden met een tweede traktatie. De meerderheid ging voor de korte termijn.

lastige klussen uitstellen

Verdring de verleiding door afleiding

Later bestudeerde men honderden uren filmmateriaal van het experiment en ontdekte één groot verschil tussen de groepen. Aan zowel de geduldige als de gulzige kinderen was te zien dat de verleiding van het snoepgoed groot was. Maar de geduldige kinderen wrongen zichzelf in allerlei bochten om hun aandacht af te leiden van de marshmallows. Sommigen deden hun ogen dicht, anderen begonnen hard te zingen, en weer anderen verstopten zich onder tafel, bang voor hun eigen snoeplust.

Het missen van discipline zorgt voor korte termijn denken

Deze groep wist duidelijk wat de verstandige optie was, en dwong zichzelf koste wat kost tot het bijbehorende verstandige gedrag. Dit terwijl de snoeppakkers in veel gevallen niet eens probeerden om hun genot uit te stellen. Net als deze groep kinderen missen procrastinerende volwassenen de discipline om níet te kiezen voor de makkelijkste weg, het snelle gedrag.

marshmallowpakker

Stop als eerste met het uitstelgedrag

Het is dus erg belangrijk om de verleiding te weerstaan. En het goede voorbeeld is al gegeven, door de kinderen die met succes de marshmallow proef hebben doorstaan. Bescherm jezelf door jezelf als een klein kind te behandelen. Sluit jezelf op in je werkkamer als er een rotklus wacht. Of bedenk een andere manier waardoor je niet afgeleid kan worden. Kun je niets verzinnen, dan kun je altijd nog onder tafel kruipen, en heel hard liedjes gaan zingen.

Ook last van uitstelgedrag, maar wil je toch thuis aan je conditie werken? Klik dan hier.

0