Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Sneeuwkettingen kopen als je op wintersport gaat

Posted on

Als je met de auto op wintersportvakantie gaat, zul je sneeuwkettingen moeten aanschaffen. In eigenlijk alle populaire wintersportlanden in Europa zijn deze namelijk verplicht. Heb je een keer met hevige sneeuwval op een besneeuwde weg gereden, dan weet je waarom. Voor ons Nederlanders blijft het echter een ver van mijn bed show, het kopen van sneeuwkettingen. Daarom kijken we in deze blog waar je op moet letten bij het kopen van sneeuwkettingen.

Een sneeuwketting zorgt voor goede grip in de sneeuw

Een sneeuwketting leg je over je banden en deze zorgt ervoor dat je een goede grip houdt op een besneeuwde weg. Ga je sneeuwkettingen kopen, dan is de afmeting van de band het eerste waar je op moet letten. Een sneeuwketting moet namelijk stevig om de band zitten, maar ook weer niet te vast.

Kijk goed naar het type aandrijving van je auto

Iets anders waar je goed op moet letten, is wat voor aandrijving je hebt. Niet alle sneeuwkettingen zijn namelijk te gebruiken voor elk type aandrijving, of dat nu voor-, achter- of vierwielaandrijving is. Check dus goed welke aandrijving jouw auto heeft, en koop sneeuwkettingen die daarvoor gemaakt zijn.

Er zijn verschillende soorten sneeuwkettingen

Dan zijn er verschillende typen sneeuwkettingen. De meesten gaan om de hele band heen, maar andere liggen alleen op het profiel van de band. Deze laatste is verstandig om te nemen als je lichtmetalen velgen hebt, omdat deze de velg niet zal beschadigen. 

Er moet genoeg ruimte in de wielkast zijn

Kies je voor een sneeuwketting die alleen op het oppervlak van de band ligt, dan moet je wel kijken of je genoeg ruimte in de wielkast hebt. Iets wat trouwens sowieso gecheckt moet worden bij de aanschaf van sneeuwkettingen.

Een ander belangrijk punt bij de aanschaf van sneeuwkettingen is het feit hoe ze gemonteerd dienen te worden. Dit kan namelijk nogal een rot klusje zijn, zeker voor mensen die dit niet vaak doen. Het nieuwste type sneeuwketting is eigenlijk een soort van sok die over de banden gaat. Bij zo’n sneeuwsok wordt deze op het weil gelegd, waarna je een stukje achteruit rijdt. Daarna is het erg makkelijk om de rest van de sneeuwsok over de band te leggen.

De meeste sneeuwkettingen werken met een voorspanner. Een ring wordt dan ingehaakt achter de band, waarna je de auto ook een stukje moet verrijden, waardoor je de rest van de ketting erover heen kunt trekken. Let wel op: bij dit type sneeuwketting zul je hem soms wat moeten aanspannen als je er een stuk mee hebt gereden!

0