Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Smart home gadgets waarmee je deze herfst zelf aan de slag kunt

Posted on

Deze herfst en winter zit je er warmpjes bij met smart home gadgets die jouw leven compleet zullen veranderen. Slimme apparaten in huis wennen heel snel, voor je het weet wil je niet meer zonder! Vaak wordt er gedacht dat domotica erg duur is, en dat je er een specialist voor moet inschakelen, maar is dat eigenlijk wel zo? Met deze smart home gadgets kun je deze herfst zelf aan de slag, en je zult er in alle seizoenen van genieten!

Is smart home hetzelfde als domotica?

De term domotica bestaat al wat langer en werd vooral gebruikt voor middelen die senioren en mindervaliden in staat stellen om langer zelfstandig te blijven wonen. Toen kwamen we er als samenleving achter dat deze gadgets voor iedereen reuze handig zijn. Grote technologiebedrijven zoals Google, Amazon en Apple doken op deze nieuwe markt en noemde het “smart home”. Bekende elektronica merken zoals Philips, Honeywell en Sonos zagen ook potentie in het slimmer maken van woningen. Zijn we als samenleving lui geworden? Misschien vinden het gewoon prettiger om dagelijkse handelingen uit te besteden aan apparaten. En vergeet ook zeker niet de verhoogde veiligheid in en rond de woning. Slim wonen is namelijk ook veiliger wonen!

Kun je zelf een slimme woning installeren?

Er zijn bedrijven die voor duizenden euro’s de woning gereed maken voor domotica apparatuur. Er worden netwerkkabels gelegd in en achter de wanden, stroomkringen worden uitgebreid etc. Dat kan zeker voordeel bieden, toch kun je binnen een redelijk moderne woning al direct aan de slag met smart home gadgets. Het zijn vaak apparaten die draadloos met elkaar kunnen communiceren, niet niet meer nodig hebben dan een stopcontact en verbinding met een wifi router. Bekijk maar eens deze lijst met mogelijkheden voor thuis:

1. Centrale hub

Je kunt de meeste smart home apparaten direct koppelen aan de bestaande wifi router, wanneer je verder wilt gaan dan één of twee nieuwe devices is het verstandig om de aanschaf van een hub te overwegen. Dat is een kastje die de onderliggende communicatie regelt. Voorbeelden zijn de Google Nest Hub en de TaHoma van Somfy. Je koppelt deze kastjes aan de wifi router.

2. Luidspreker met spraakassistent

Spraakherkenning is sterk verbeterd in de laatste jaren. Naast de Apple HomePod is nu ook Google Home in de Nederlandse taal aan te spreken. Naast muziek spelen kun je bijvoorbeeld ook het weerbericht of de tijd opvragen, je kunt ook andere slimme apparaten in huis bedienen. Google maakt nu gebruik van de merknaam Nest, onlangs kwam bijvoorbeeld de Nest Home Mini luidspreker uit met een hogere kwaliteit geluid en een extra microfoon.

3. Verlichting

De dagen worden korter, tijd voor licht in de duisternis! De Philips Hue serie is de meeste bekende speler in deze markt, maar ook bedrijven als IKEA hebben hun eigen lijn slimme lampen. Zelfs bij de Action kun je al slimme lampen kopen die je alleen maar in de fitting hoeft te draaien, je kunt de lamp vervolgens direct koppelen aan het thuisnetwerk. Je kunt afhankelijk van de lamp het licht dimmen, de kleurtemperatuur veranderen of alle kleuren van de regenboog instellen.

4. Raamdecoratie

Behoefte aan meer privacy in huis? Met slimme lampen zul je de gordijnen ook wat vroeger sluiten om pottenkijkers te weren. Je hoeft niet meer aan koordjes te trekken, je hoeft niet eens in de buurt te zijn met slimme (rol)gordijnen. Bedien ze met een app, stel een timer in of laat de gordijnen automatisch sluiten wanneer het buiten donker wordt. Dit werkt ook wanneer er overdag een onweerswolk overdrijft. Veel systemen maken gebruik van ingebouwde accu’s zodat je geen stroomaansluiting nodig hebt. Voor zwaardere gordijnen is netspanning overigens wel aan te bevelen.

5. Thermostaat

Je zit er lekker warmpjes bij in de natte en koude maanden met een slimme thermostaat die jouw gedrag leert kennen. Zo is het warm wanneer je opstaat, de verwarming gaat omlaag als je van huis gaat, en warmt op voor je weer thuis bent. Dit is echt een smart gadget waar je heel snel aan zult wennen, en niet meer zonder wilt wonen!

6. Bewakingscamera set

Weet wat er gebeurt buiten de woning, in donkere dagen willen inbrekers graag een kans wagen. Met een smart home bewakingscamera set krijg je direct een notificatie op je smartphone of over de slimme luidsprekers zodra er een beweging of inbraak geconstateerd wordt. Dit werkt ook wanneer je van huis bent. Je kunt beelden vastleggen, en met beeldherkenning is het mogelijk om personen van dieren te onderscheiden.

Tip: Met sensoren kun je de slimme functionaliteit van apparaten verder uitbreiden. Denk aan een bewegingssensor gekoppeld aan de verlichting op het toilet, of een windsensor om het zonnescherm in te laten klappen.

0