Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Reizen door de VS? Een ESTA aanvragen doe je zo!

Staat er voor jou een reis naar Amerika op de planning? Of reis je door Amerika op weg naar een andere eindbestemming? Houd er dan rekening mee dat het belangrijk is om van te voren een ESTA aan te vragen. Hoewel dit misschien ingewikkeld klinkt, hoef je je helemaal geen zorgen te maken, vaak is een ESTA zo aangevraagd. In dit artikel leggen we jou uit hoe je een ESTA kan aanvragen.

Wat is een ESTA nou eigenlijk?

Als je van plan bent om naar Amerika af te reizen, dan ben je verplicht om een ESTA aan te vragen. Omdat Nederland en België vallen onder het Visa Waiver Program, is het niet altijd nodig om een visum voor Amerika aan te vragen (let op: een Visum is wat anders dan een ESTA). Een ESTA is namelijk een document waarbij je reistoestemming krijgt van Amerika voor een toeristisch verblijf van een periode van maximaal 90 dagen. Hieronder vallen ook tijdelijke zakelijke reizen. De ESTA is na goedkeuring twee jaar geldig.

Het aanvragen van een ESTA

Nu je weet wat een ESTA is, is het belangrijk om de reistoestemming op tijd aan te vragen. Zoals we al beschreven is de ESTA twee jaar geldig. Ben je de afgelopen twee jaar al afgereisd naar Amerika? Check dan of jouw ESTA nog geldig is (bij een nieuw paspoort moet er altijd een nieuwe ESTA worden aangevraagd). Een ESTA aanmelden gaat via het internet. Er zijn verschillende sites zoals www.esta-aanvragen.nl die het aanvraagproces verzorgen. Het kan ook zijn dat de reisorganisatie waar je jouw reis hebt geboekt de aanvraag verzorgt. Ga hier alleen niet klakkeloos van uit. Je wil op het vliegveld niet voor vervelende verrassingen komen te staan!

Tijdens de aanvraag van de ESTA doorloop je ongeveer vijf stappen. In de verschillende stappen worden zaken gevraagd over jouw situatie. Denk hierbij aan jouw NAW gegevens maar ook of, en waar je werkt, hoe jouw reis naar Amerika in elkaar zit en vervolgens volgen er een aantal veiligheidsvragen. Na afronding van de vragen betaal je voor de ESTA ongeveer 14 dollar. Sommige sites rekenen bemiddelingskosten. Na de aanvraag ontvang je binnen 72 uur bericht of de ESTA toegekend is. Soms gaat dit nog veel sneller, maar soms heeft de Amerikaanse regering iets langer de tijd nodig om jouw aanvraag te beoordelen.  

0