Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Redenen waarom een dashcam in de auto handig is

Posted on

Vreemd genoeg zijn dashcams in Nederland bekend geworden door de vreemde filmpjes uit Rusland. Daar worden namelijk de gekste ongelukken, de vreemdste gevechten en de grootste geluksvogels met een dashcam gefilmd, die dan via YouTube hun weg naar ons vinden. Echter ontdekken steeds meer mensen in Nederland ook de voordelen van een dashcam. Hieronder lees je waarom!

De belangrijkste reden dat wereldwijd ondertussen miljoenen autobestuurders een dashcams in hun auto hebben geïnstalleerd, is om een eventueel ongeluk te kunnen filmen. Niet alleen in landen met chaotisch verkeer is dat handig, maar ook bij ons in Nederland zien we steeds meer mensen die de beelden van hun dashcam naar hun verzekering sturen in het geval van een ongeluk. Aangezien de dashcam met opnemen begint zodra je de motor van je auto start biedt zo’n camera real-time, efficiënt en direct bewijs in geval van een ongeluk.

Tegen verzekeringsfraude

Verzekeringsfraude bij voortuigen is een van de meest voorkomende problemen van de 21e eeuw. Helaas zien we dit ook in Nederland steeds vaker gebeuren. Deze fraude heeft grote gevolgen voor verzekeringsmaatschappijen en daarmee ook voor ons als bestuurders. De duizenden euro’s die deze claims de verzekeringsmaatschappijen kosten moeten verdeeld worden over de premies. Een dashcam maakt het lastiger voor oplichters, omdat er bewijs is hoe de situatie is geweest. Jij beschermt jezelf omdat je aan kunt tonen dat het niet is gegaan zoals wordt beweerd. 

De meeste dashcam camera’s hebben een optie waarmee je de stand-by modus kunt inschakelen. De camera wordt dan alleen ingeschakeld als deze een beweging in of rond de auto voelt. Als iemand dus bijvoorbeeld in je auto inbreekt of je auto raakt tijdens het inparkeren, dan wordt dat geregistreerd. Je kunt met de dashcam video bekijken wat er precies gebeurt is en de verantwoordelijke persoon traceren. Als je de persoon niet kunt vinden kun je het beeldmateriaal uiteraard doorzetten naar je verzekering om aan te tonen hoe de schade is veroorzaakt.

Te gebruiken als bewijsstuk

Een dashcam is ook erg handig als je wordt aangehouden voor een verkeersovertreding die je niet hebt gepleegd. In een dergelijke situatie biedt de dashcam je een mogelijkheid om het bewijs aan te leveren bij de politie. Zo zijn er een aantal gevallen bekend waarbij mensen zijn aangehouden omdat ze hun telefoon in de auto gebruikten. Bij één van die gevallen heeft de politie de bestuurder weer laten gaan toen de beelden duidelijk maakten dat de bestuurder niet aan het bellen was. Dan is die dashcam meteen weer terug verdiend!

0