Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Plisségordijnen, rolgordijnen of jaloezieën: de voor- en nadelen op een rijtje.

Posted on

Binnen uw eigen vier muren wilt u zich in sommige situaties misschien beschermen tegen nieuwsgierige blikken en zonnestralen, of een kamer volledig verduisteren zodat u beter slaapt. Er zijn nu veel verschillende privacy- en zonwering opties voor ramen die beter of slechter geschikt zijn voor uw individuele behoeften. In dit bericht belichten we de voor- en nadelen van plisségordijnen, jaloezieën en rolgordijnen.

De voor- en nadelen van plisségordijnen

Plisségordijnen hebben de laatste jaren een revolutie op de markt ontketend en zijn verkrijgbaar in vele verschillende stijlen. Een plisségordijn zit in de lijn van overgordijnen – ook wel vouwgordijn of plooirolgordijn genoemd – dat rechtstreeks aan het raamkozijn wordt bevestigd, als een accordeon wordt opgevouwen, en niet wordt opgerold zoals een rolgordijn.

Plisségordijnen kunnen naar wens van het gebruiksdoel omhoog of omlaag worden bewogen, zodat u het privacyscherm nauwkeurig kunt gebruiken en handmatig kunt aanpassen. Op die manier hoeft u niet in een verduisterde kamer te zitten omdat de buren vanuit een bepaalde hoek in uw huis kunnen kijken. 

Plisségordijnen zijn verkrijgbaar in ontelbare kleurvariaties en een groot voordeel is dat ze op maat kunnen worden gemaakt voor ongewone raamvormen.  

Voordelen

 • Ontelbare optische ontwerpmogelijkheden en bijna alle kleuren zijn mogelijk
 • Op maat gemaakte zonwering voor ongewone raamvormen mogelijk
 • Eenvoudige montage
 • Verschillende transparantieniveaus kunnen worden geselecteerd
 • Honingraat plisségordijnen houden de warmte in de woonruimte in de winter

Nadelen

 • Omdat plisségordijnen binnen worden gemonteerd, bieden ze minder bescherming tegen de warmte dan buiten
 • Goedkope producten kunnen na verloop van tijd niet meer gevouwen worden niet meer netjes opvouwen

De voor- en nadelen van rolgordijnen

Rolgordijnen bieden een groot voordeel als buitenzonwering, vooral op warme zomerdagen: de warmte komt niet eens het huis binnen en de kamer kan volledig worden verduisterd. Het is het beste om rolgordijnen te installeren wanneer het huis wordt gebouwd of wanneer een huis nieuwe ramen krijgt. Zo kunnen ze beter in de raam uitsparingen worden geïntegreerd en kan de rollo-box indien nodig verborgen worden geïnstalleerd.

Moderne rolgordijnen hebben al een elektromotor of een ingebouwde sensor waardoor de rolgordijnen automatisch omlaag gaan, afhankelijk van de buitentemperatuur of het zonlicht. 

Voordelen

 • Bescherming tegen privacy, zon en verduistering
 • Externe rolgordijnen bieden extra beveiliging tegen inbrekers
 • Volledige verduistering mogelijk – vooral op warme zomerdagen is het mogelijk om de temperatuur van de woonkamer koel te houden met buiten gemonteerde rolgordijnen.

Nadelen

 • Meestal hogere aankoopkosten
 • De lichtinval kan niet zo goed worden geregeld als bij plisségordijnen of jaloezieën. Als de jaloezieën helemaal dicht zijn, is de kamer helemaal verduisterd.
 • Geen montagemogelijkheid voor a-typische raamvormen

De voor- en nadelen van jaloezieën

Met de roterende en bewegende lamellen van jaloezieën kan de hoeveelheid binnenkomend licht nauwkeurig worden geregeld en aan uw behoeften worden aangepast. In tegenstelling tot plisségordijnen, die van stof zijn gemaakt, wordt bij jaloezieën gebruik gemaakt van aluminium, hout of kunststof. 

Voordelen

 • Gunstige aanschafkosten vergeleken met rolgordijnen
 • De lichtinval kan individueel worden geregeld
 • Op maat gemaakte jaloezieën zijn mogelijk voor a-typische ramen

Nadelen

 • Slechts weinig bescherming tegen hitte met aan de binnenkant gemonteerde jaloezieën
 • Geen volledige verduistering mogelijk

Conclusie voor plisségordijnen, rolgordijnen of jaloezieën

Als u uw kamers volledig wilt verduisteren, is een extern gemonteerd rolgordijn een zeer goede oplossing die ook bescherming biedt tegen inbrekers – vooral als u op de begane grond woont. Dit type zonbescherming is echter wel iets duurder.

Met plisségordijnen kunt u de hoeveelheid licht die de kamer binnenkomt nauwkeurig regelen, en ze bieden ook privacy tegen nieuwsgierige blikken zonder de kamer volledig te verduisteren. Plisségordijnen kunnen op maat worden gemaakt voor a-typische raamvormen en zijn relatief goedkoop in aanschaf. Er zijn bijna geen grenzen aan de keuze van stoffen en kleuren.

Met jaloezieën kan de ruimte ook niet volledig worden verduisterd, maar de lichtinval kan zeer nauwkeurig worden geregeld. Jaloezieën zien er iets minder harmonieus uit dan plisségordijnen, zodat zorg moet worden besteed aan de keuze van de juiste kleur.

0