Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Plantaardig eten doe je zo!

De afgelopen jaren is gezonder, en dan met name, duurzamer eten erg belangrijk geworden. Hierdoor gaan steeds meer mensen vlees uit hun eetpatroon halen en dit vervangen door plantaardige producten. Dit is niet alleen gezonder voor je lijf, maar ook veel beter voor het milieu. De veeteelt zorgt namelijk voor een behoorlijke druk op het milieu. Veel mensen hebben echter nog moeite om zich naar een plantaardig voedselpatroon te schikken. Dat hoeft echter niet zo moeilijk te zijn, zeker niet als je onderstaande tips ter harte neemt!

Waar het 10 jaar geleden nog vrij moeilijk was om vlees en zuivelvervangers te vinden, zijn die tegenwoordig in allerlei varianten te koop. Je kunt voor elk type vlees eigenlijk wel een plantaardige vervanger, of het nu om gehakt voor in de pasta gaat, of een hamburger. Daarnaast is er plantaardige boter, melk, etc. te vinden. Vaak kun je dan de ‘normale’ gerechten maken, en het vlees vervangen door de vleesvervanger. Ook zijn er echter genoeg gerechten te vinden die echt gemaakt zijn voor vleesvervangers. Probeer die eens en open een nieuwe eetwereld voor jezelf.

Plantaardig eten

Oriënteer je eens op andere keukens

Wil je graag plantaardig gaan eten, dan raden we je aan om je horizon te verbreden. De Nederlandse keuken is namelijk niet helemaal ideaal om het vlees in weg te laten, alhoewel dat met een vleesvervanger ook prima te doen is. Kijk je echter naar keukens uit het Midden Oosten of bijvoorbeeld de Indiase keuken, dan zijn daar veel gerechten waar origineel al geen vlees in zit. Denk aan de Indiase curry’s, maar ook bijvoorbeeld falafel uit het Midden Oosten. Op die manier ontdek je allerlei nieuwe gerechten en kun je bestaande gerechten van jezelf eventueel aanpassen, omdat je nu ook met andere ingrediënten kunt werken.

Veel van de moderne vleesvervangers bevatten peulvruchten omdat die, net als vlees, veel eiwitten bevatten. Enkele voorbeelden hiervan zijn kikkererwten, sojabonen, kidneybonen en linzen. Op een site als 24Kitchen kun je bijvoorbeeld een of meerdere van deze peulvruchten invullen, waarna je allerlei voorstellen krijgt voor gerechten die je daar mee kunt maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kikkererwten salade, of een lasagne met linzen? 

lekker Plantaardig eten

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er natuurlijk nog veel meer te vinden en door de overvloed aan plantaardige producten hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om vlees uit je dagelijkse eetpatroon weg te laten.

0