Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Nieuw rookkanaal dubbelwandig

Posted on

Een rookkanaal dubbelwandig installeren is een snelle en gemakkelijke manier om een nieuw rookkanaal te maken. Dit rookkanaal is veilig, neemt weinig ruimte in beslag en is snel te installeren. De isolatie in het dubbelwandige kanaal beschermt je huis tegen de hitte en houdt de rookgassen warm genoeg om goed op te stijgen, zodat je een goed werkende schoorsteen hebt. Een rookkanaal dubbelwandig kopen is de beste oplossing voor een nieuw kanaal.

Rookkanaal dubbelwandig isolatie

De buizen van een dubbelwandig rookkanaal hebben een open einde en schuiven goed in elkaar, zodat de isolatie van twee pijpen ook weer op elkaar aansluit en zo een doorlopende isolatielaag naar boven vormt. 

Rookkanaal dubbelwandig ondersteunen

Het gewicht van het rookgasafvoersysteem moet worden ondersteund door een vloersteun (verdiepingsondersteuning), dakbevestigingsbeugel en muurbeugels. Zorg er bij het bevestigen van het rookkanaal dubbelwandig aan de steun voor dat het steunonderdeel het gewicht draagt, niet de kachel. Het kan zijn dat je het rookkanaal iets omhoog moet brengen bij het bevestigen van het steunonderdeel. Het advies is om elke 2 meter een bevestigingspunt te hebben. Als het kanaal bochten of verslepingen heeft, moet er een gewichtdragende ondersteuning boven en onder de versleping zijn. De bevestiging kan een muurbeugel zijn (om zijdelingse beweging te voorkomen), of een ander steunpunt zoals een vloersteun of daksteun. 

muurbeugel aansluitstuk

Muurbeugel voor rookkanaal dubbelwandig

rookkannaal dubbelwandig

Verdiepingsondersteuning voor rookkanaal dubbelwandig

Uiteraard zijn er regels om een rookkanaal dubbelwandig aan te sluiten. Vanaf de kachel mag een enkelwandige of dikwandige kachelpijp gebruikt worden. Als het rookkanaal vervolgens overgaat naar een dubbelwandig kanaal, moet dit overgangspunt volgens de regels minimaal zo’n 40 cm onder het plafond zijn.

Afstand tot brandbaar materiaal

Een enkelwandige rookkanaalpijp moet minstens 3 keer de diameter verwijderd zijn van brandbare materialen. Dat betekent dat een 150 mm pijp bijvoorbeeld 450 mm verwijderd moet zijn van brandbare materialen. Het bouwbesluit geeft geen vaste regel over de vrije ruimte die een kachel nodig heeft. Per type kachel zal de fabrikant aanbevelingen voor de veiligheid aangeven. Als algemene regel kun je aanhouden dat de kachel minimaal 100 mm van niet-brandbare oppervlakken en minimaal 400 mm van brandbare oppervlakken moet staan. Je kunt materialen effectief tegen hitte beschermen door een vuurvaste plaat te plaatsen achter de kachel.

Bij een doorvoer door een muur of plafond wordt het rookkanaal dubbelwandig. Om deze overgang te maken heb je een aansluitstuk van enkelwandig naar dubbelwandig nodig. Een rookkanaal dubbelwandig moet minimaal 5 cm verwijderd zijn van brandbare oppervlakken. Bij een doorvoer in een houten vloer moet dus een gat gemaakt worden dat 10 cm groter is dan de diameter van het rookkanaal.

aansluitstuk voor rookkanaal dubbelwandig

Aansluitstuk voor rookkanaal dubbelwandig

Rookkanaal dubbelwandig inkorten?

Een rookkanaal dat dubbelwandig is kan niet op lengte worden geslepen. Dit heeft te maken met de laag isolatiemateriaal die perfect aan moet sluiten en de delen die zo gemaakt zijn dat ze perfect in elkaar schuiven. De oplossing voor het passend maken van een rookkanaal dubbelwandig zijn verstelbare delen, bekend als paspijpen.

Nieuw rookkanaal dubbelwandig aansluiten

Ga je een kachel aansluiten op een plek waar niet eerder een rookkanaal was, dan kun je het beste een rookkanaal dubbelwandig kopen. Volgens het bouwbesluit heb je dubbelwandig materiaal nodig vanaf een doorvoer in een muur of plafond. Alleen voor het eerste stukje rookkanaal vanaf de kachel gebruik je een enkelwandig kanaal.

0