Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Motorkleding

Posted on

Bij de aanschaf van je eerste motorkleding is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. In dit artikel gaan wij in op de keuzes die je moet maken bij de aanschaf van motorkleding. Welke soorten materialen heb je voor bijvoorbeeld je motorjas en wat zijn de voordelen per soort? Wat is de juiste pasvorm etc.

1. De motorhelm

Je belangrijkste bescherming is natuurlijk je helm. Deze beschermd je hersenpan tijdens een eventueel ongeluk of valpartij. Elke helm die Europa verkocht word voldoet aan de ECE 22.05 norm. De helm bestaat uit een harde buitenschaal die niet mag breken en een binnenschaal die de klap moet verdelen.

De goedkopere helmen hebben een buitenschaal van ABS of polycarbonaat en de duurdere zijn gemaakt van polyesterhars oftewel glasfiber. Een helm van goedkopere kwaliteit moet je na 2 jaar echt vervangen. Door de zon worden deze snel aangetast en verliest met name de buitenschaal zijn sterkte. Geen verstandige keuze dus. De levensduur van een wat duurdere helm is ongeveer 5 jaar. Daarnaast moet je ook altijd zorgen voor een goed vizier of een bril.

2. Handschoenen

Bij de ellende van eventuele schade komen de handschoenen op de tweede plek. Koop dus altijd goede handschoenen. Bij warm hebben leren handschoenen de voorkeur. Deze zijn rekbaar, licht en tegelijk ook heel sterk ideaal voor de mooie zomerdag.

Voor koudere weersomstandigheden kan je beter kiezen voor Goretex handschoenen. Deze hebben een voering van Goretex en zorgt ervoor dat je handen droog en warm blijven. Daarnaast zijn er ook nog binnenhandschoenen en elektrisch verwarmde handschoen. Deze komen alleen van pas als je echt in de winter gaat rijden.

3. Laarzen

Bij de aanschaf van moterlaarzen is het belangrijk dat je enkels bedekt zijn. Dit voorkomt dat je deze breekt bij een eventueel ongeval. Een stalen neus is goed voor de bescherming maar kunnen tegelijk ook je tenen afsnijden als je klem komt te zitten.

Mocht je nog veiligheidsschoenen hebben staan dan voldoen deze ook mits deze geen metalen platen hebben.

4. Motorjas

Je motorkleding moet je beschermen tegen het glijden op het wegdek en tegen de impact van een botsing. Dit zijn twee zeer uiteenlopende zaken. Allereerst behandelen wij het probleem van het glijden. Het probleem bij glijden is dat er veel warmte vrijkomt door wrijving. Hierdoor kan je kleding smelten of doorslijten. Wat betreft glijden is er nog steeds niets beter dan leer. Let goed op de naden, deze moeten dubbel gestikt zijn en dat het leer minimaal 1.2mm dik is. Daarnaast moet je moterjas je ook beschermen tegen de impact van een botsing. Je jas is daarvoor vaak ook voorzien van o.a. een rug/wervelprotector en elleboogbescherming. Houdt er bij de aanschaf van je motorkleding ook rekening mee of je eventuele kleding onder je pak wil dragen.

0