Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Man/Vader – Jan van Mersbergen

De veelzijdigheid van het vaderschap

Man/vader van Jan van Mersbergen is een goed boek voor mannen. Het gaat over het vaderschap, het man-zijn en alles wat daarbij komt kijken. Het is een contemplatieve beschouwing over de alle kanten van het vaderschap en de twijfels die daarbij komen kijken. Van Mersbergen vraagt zich onder meer af ‘Doe ik het als man wel goed?’ En over zijn gezin: ‘Wat zijn nu de verschillen tussen moeder- en vaderschap?’ De diepere vragen worden gecombineerd met alledaagse mannendingen: het metselen van een muurtje, vissen, bier drinken, noem maar op. Door die veelzijdigheid van het manschap te belichten, verdient Man/Vader zeker zijn plaats in de top 10 boeken voor mannen. 

Prijzen

Jan van Mersbergen schrijft sinds 2001 romans, maar brak bij het grote publiek door in 2011 met zijn roman Naar de Overkant van de Nacht. Hij heeft inmiddels veel nominaties en bekroningen voor zijn boeken, waaronder de AKO literatuurprijs en de prestigieuze F. Bordewijk prijs. Zijn werk is in meerdere talen vertaald. Zijn werkdrift weerhoudt hem er niet van om het vaderschap uiterst serieus te nemen: Man-vader-bezigheden met kinderen. Hij heeft drie kinderen, die zijn hoogste prioriteit genieten. 

Robuuste taal

Die betrokkenheid bij zijn kinderen stelt hem in staat boeken te schrijven die tot de beste mannenboeken behoren. Hij maakt bijvoorbeeld veel tijd vrij om zijn 16-jarige zoon te kunnen zien voetballen. Man/vader is een bundel van columns en verhalen die eerder in Trouw en Vrij Nederland verschenen, en daarom kan het zo veelzijdig zijn, wat het tot een goed boek voor mannen maakt. De stijl van Van Mersbergen is onmiskenbaar: hij bedient zich van klare, robuuste taal, geen opsmuk. Dat maakt het tot een van de beste mannenboeken die zijn plaatsje in de top 10 mannenboeken met recht heeft verdiend. 

Man-vrouwverhouding

Van Mersbergen voert de lezer mee op zijn zwerftocht door het mannenbestaan. Niet alleen de typische mannendingen komen aan bod. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de zachte kanten van het vaderschap: aan het rand van het bed je kinderen in slaap sussen met slaapliedjes, ze vertrouwen en moed inspreken voor een spannende voetbalwedstrijd. Ook laat Van Mersbergen een observatie over de man-vrouwverhouding niet achterwege. Hij is in sommige zaken traditioneel ingesteld en steekt dat niet onder stoelen of banken: ‘Ik weet niet beter: wanneer een gat geboord moet worden, laat de man dat aan de vrouw over’. Zoals je leest, onderscheidt Van Mersbergen zich doordat hij recht voor zijn raap is. Dat geeft Man/Vrouw een onmisbare plaats in de top 10 boeken voor mannen.

0