Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Leuk voor in de herfst en winter – koken boven een kampvuur met een Hongaarse driepoot

Heb je de hele zomer lekker gebarbecued met je vrienden? Dan zal je wel balen dat de temperaturen weer omlaag aan het gaan zijn. Dat wordt een half jaar wachten om weer te genieten van buiten zijn, koken boven een kampvuur en lekker primitief smullen. Nou, nee. Want ook in de herfst en winter kan je prima buiten koken. Eén van de leukste manieren om dat te doen is met een Hongaarse driepoot. Daarboven hang je namelijk een bogracs, een soort grote heksenketel waar je de lekkerste soepjes en stoofpotten in bereidt. En in de zomer heb je met een Hongaarse driepoot ook een instant barbecue, waar je maar heen gaat. Lees meer over deze toffe trend en bereid je voor op nóg een seizoen lekker buiten eten!

Wat is een Hongaarse driepoot nou weer?

Dit is de traditionele manier waarop de geharde, nomadische Hongaarse herders koken als ze op hun kuddes passen. De driepoot is een oerstevige constructie van staal, die je werkelijk overal neer kan zetten. Hieronder stook je je houtvuurtje, en dan is het een kwestie van koken geblazen! De driepoot is extreem makkelijk te gebruiken en schoon te maken. Een stuk kookgerei waarvan je jarenlang gaat genieten dus. Neem hem mee naar vrienden op vakantie en op festivals. En je zal merken dat je altijd nieuwe leuke mensen aantrekt, die willen zien wat jij met je coole kookgereedschap aan het doen bent. Koken boven een kampvuur kan niet leuker of makkelijker!

Esschert kookpot

Hoe en wat kan je koken in een heksenketel?

Met metalen kettingen hang je er de klassieke Hongaarse pan of bogracs aan. Deze holle pan lijkt dus op een heksenketel of op een Afrikaanse kookpot. De bogracs heeft een inhoud van wel 15 liter of meer, en een deksel. Daarmee kan in de kou, in de sneeuw en zelfs in de regen je eten klaarmaken – zolang je vuurtje maar aan blijft. Door de bolle vorm houdt de ketel heel goed warmte vast – ideaal om je eten snel gaar te maken.

Afrikaanse kookpot

Wat maak je in de bogracs? Heerlijke stoofpotten, zoals coq au vin, Belgisch stoofvlees met bier, of natuurlijk de echte Hongaarse goulash van rundvlees en paprika. De ketel is ook ideaal voor groentecurry’s, stevige maaltijdsoepen en loeihete chili. Eigenlijk kan je er alles in maken wat je in een pan op het fornuis kookt. Gebruik hem om laat in de herfst buiten gezellig een fikkie stoken en groente en vlees te snijden met je vrienden. Daarna wachten jullie op het eten, onder het genot van een biertje en in de warmte van het houtvuur. Als het gaar is genieten jullie samen van jullie perfect gekruide stoofgerecht. Zo voel je je weer even echt een stoere nomade!

Hongaarse driepoot xxl

Een driepoot is ook perfect om mee te grillen en te barbecuen

De bogracs of heksenketel is geweldig voor koude seizoenen. Maar je kan een Hongaarse driepoot ook gebruiken als het lekker weer is. Veel modellen worden namelijk geleverd met een rond grillrooster. Daarop barbecue je vlees en vis zoals je gewend bent. Extra handig is het, dat je de kettingen van het rooster nauwkeurig kan verstellen. Daardoor hijs je het rooster naar de goede hoogte, en heb je nooit meer verbrand eten bij het koken boven een kampvuur.

Je kan ook platte pannen kopen voor boven de Hongaarse driepoot. Daarop braad je eten zoals op een Afrikaanse skottelbraai. Maak gebakken aardappeltjes, nasi, risotto, wokgerechten en nog veel meer in de pan. Met een uitgebreide Hongaarse driepoot-set heb je honderd en één mogelijkheden om buiten te koken en te genieten met je vrienden en familie. Wat voor weer het ook is – koken boven een kampvuur kan altijd!

0