Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Klussen in huis: schilderen doe je zelf:

Posted on

Ben je geen ervaren klusser? Dan kun je erg opzien tegen het schilderen van een hele kamer of zelfs het schilderen van één enkele muur. Maar schilderen kan eigenlijk iedereen, dus ook onervaren klussers. Bij het schilderen van een muur kan weinig fout gaan, echter heb je er wel geduld en tijd voor nodig. Wanneer je de volgende stappen aanhoudt, weet je zeker dat je een mooi resultaat krijgt:

·         Egaliseren

·         Ontvetten

·         Voorbehandelen

·         Afplakken

·         Afdekken

·         Schilderen

Voorbereiden is het halve werk:

Met voorbereiden wordt niet alleen bedoeld dat je Wijzonol verf in huis haalt, maar je hebt ook kwasten, rollers en afplaktape nodig. Laat je goed voorlichten welke kwasten het beste passen bij het doel en de verf die je hebt gekocht. Ga je een muur schilderen? Dan haal je vooraf alles van die muur af. Je schuift eventuele meubels aan de kant en bedekt deze met doeken. De plinten en het plafond kun je afplakken met speciale afplaktape en de vloer bedek je met karton, plastic zakken of kranten. Is de muur lang niet meer geschilderd? Dan kun je het beste de muur schoon maken met een verfreiniger en schone doeken. Daarna vul je gaatjes en scheurtjes met een reparatiemiddel. Eventueel nog een keer schoonmaken met een natte doek en dan moet de muur goed drogen.

Starten met schilderen:

Voor je aan de gang gaat met schilderen is het goed om eerst de aanwijzingen op de verpakking van de Wijzonol muurverf te lezen. Daar staat precies op vermeld bij welke temperatuur je de verf het beste kunt verwerken, of verdunnen nodig is, maar ook of je wel of niet moet roeren en wat de droogtijd is. Ga je de muur schilderen met een roller? Maak deze dan vooraf met de hand wat vochtig. Zorg ervoor dat er niet te veel verf op de roller zit en dat deze goed verdeeld is. Maak rustige bewegingen en zet, als er wat minder verf op de roller zit, wat kracht. Je kunt het beste in kleine vlakken schilderen en wissel horizontale en verticale bewegingen met elkaar af. Dit voorkomt strepen. De overgang tussen de delen rol je een paar keer over zodat de vlakken goed in elkaar overlopen. Verf de hele muur liever twee keer dan één keer dik. Let er wel op dat je tussen de eerste en tweede laag altijd de wachttijd moet aanhouden die vermeld staat op het verfblik.

Na het schilderen:

Na het schilderen verwijder je, als de verf nog een beetje nat is, voorzichtig de afplaktape.

Wil je nog meer schilderen? Bewaar dan kwasten en rollers in een blik met wat water of in een plastic zak. Wacht met stukjes overschilderen tot de verf goed droog is want al lijkt het dat er kleurverschil is, je ziet pas goed of alles juist is geschilderd als de muur helemaal goed droog is. 

0