Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Jouw nieuwe gazon aanleggen met graszoden? Hier moet je op letten!

Posted on

Heb je een nieuw huis gekocht en wil je graag een gazon leggen in je nieuwe tuin? Of misschien is het tijd voor nieuwe graszoden? Het is belangrijk om met een aantal belangrijke factoren rekening te houden wanneer je met graszoden een nieuw gazon wil plaatsen. In deze blog geven we uitgebreid uitleg over welke factoren een rol spelen zodat jij deze zomer optimaal kunt genieten van je prachtige gazon. 

Wanneer leg ik de graszoden in? 

In theorie zou je het hele jaar door graszoden kunnen leggen. Of het in de praktijk ook aan te raden is? Dat is een ander verhaal. Gras heeft namelijk specifieke groeiperiodes. Voor het inleggen van de graszoden doe je er goed aan om deze groeiperiodes niet voor lief te nemen. Voor het goed kunnen hechten en groeien van graszoden zijn bijvoorbeeld de temperatuur, de vochtigheid en de bodemstructuur van groot belang. Wil je met succes een nieuw gazon leggen en deze zomer kunnen genieten van een prachtig gezond, groen grasveld? Dan kun je het best goed rekening houden met deze factoren. 

 Temperatuur 

Gras groeit het best wanneer de bodemtemperatuur warmer is dan 10 graden Celcius. Vanaf maart of april is dit meestal wel het geval (uitzonderingen daarbij gelaten). Hou dus de temperaturen (vooral ook de nachttemperaturen) goed in de gaten voordat je aan de slag gaat met de graszoden. Maart en oktober is ook gelijk het groeiseizoen van gras, in deze maanden is de grond zo warm dat de wortels van het gras volledig vrij kunnen groeien. 

Check de bodem 

Voordat je bezig gaat met het leggen van graszoden doe je er goed aan om eerst te bodemstructuur te checken. Wanneer het flink heeft geregend of nog flink gaat regenen in de aankomende periode kun je het leggen van een nieuw gazon wellicht beter nog even uitstellen. Een teveel aan water kan ervoor zorgen dat de wortels van het gras ‘verzuipen’ in al het water waardoor het gras onherstelbaar beschadigd raakt. Daarnaast moest de bodem waar je de graszoden oplegt uiteraard wel bewerkbaar zijn. 

Sproeien

Wanneer de graszoden zijn ingelegd is het belangrijk om de vochtigheid goed op peil te houden. Graszoden hebben voldoende voeding nodig om goed te kunnen groeien en om gezond te blijven. Een belangrijk onderdeel van deze voeding is water. Het is daarom aan te raden om je nieuw aangelegde gazon regelmatig te besproeien. Wanneer de temperaturen stijgen, de zon volop schijnt en de luchtvochtigheid lager wordt is het met name belangrijk het gazon echt goed vochtig te houden. Het zou zonde zijn als je gele of kale plekken krijgt doordat het gras is uitgedroogd. 

0