Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Is apart van elkaar slapen beter voor je relatie?

Niets zo romantisch als in elkaars armen in slaap te vallen. Maar is het nog steeds zo romantisch als daarna hard wordt gesnurkt, of het dekbed steeds van je wordt afgetrokken? Samen slapen kan namelijk ook een regelrechte ramp zijn voor je relatie. Logisch, want als je naast een snurker of onrustige slaper ligt, doe je geen oog dicht. Dat heeft impact op je nachtrust en op je humeur. Is het dan niet beter om apart te slapen?

Houd jij je partner onbedoeld wakker, dan kun je beter apart slapen

Slecht slapen kan je namelijk tedere gevoelens voor de ander laten verdwijnen, zo blijkt uit onderzoek uit 2018. Bij twintig zowel vrouwelijke als mannelijke studenten werd voor en na een doorwaakte nacht het gehalte van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine in hun bloed gemeten. Na de slapeloze nacht was dat niveau een stuk lager dan daarvoor, vooral bij de vrouwelijke studenten. Als jij je partner dus onbedoeld wakker houdt, dan kun je maar beter apart slapen. Anders wordt er na verloop van tijd helemaal niet meer geknuffeld.

Verder weinig voordelen van apart slapen

Is je partner niet iemand die heel hard snurkt ’s nachts? Of slaap jij zo diep dat je er geen last van hebt? Dan zal apart slapen eigenlijk weinig voordelen bieden. Sterker nog, als je geen last hebt van elkaar, slaap je juist dieper als je bij elkaar slaapt. Je hebt dan een betere remslaap, de fase waarin je gebeurtenissen en emoties verwerkt.

apart van elkaar slapen

Lichaamswarmte laat je dieper slapen

Bij twaalf heterokoppels werd in een slaaplab met een EEG-scan de hersenactiviteit gemeten. Het ene weekend moesten de koppels los van elkaar gaan slapen, het andere weekend samen. Wat bleek? Als de deelnemers alleen sliepen, werd hun remslaap tien procent vaker onderbroken dan wanneer ze bij elkaar lagen. Waarom? Waarschijnlijk heeft dit te maken met lichaamswarmte. Met iemand naast je blijf je warm, waardoor je automatisch dieper slaapt. Ook andere zoogdieren slapen dieper als ze tegen elkaar aan liggen blijkt uit onderzoek.

Een van de intiemste dingen die je samen kunt doen

Samen slapen is bovendien een van de intiemste dingen die je samen kunt doen, hierdoor zorgt samen slapen dat bijvoorbeeld je stress verlaagt. Met je partner naast je voel je je veiliger, en dat kalmeert. Dus heb je geen last van elkaar? Slaap dan lekker, samen.

0