Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

In driedelig ‘Shelby-suit’ door het leven, durf jij het?

Posted on

Soms is er ineens een televisieserie die de gemoederen bezighoudt. Vrouwen vallen als een blok voor de hoofdrolspeler, mannen willen op hem lijken. Thomas Shelby. Dat eerste is behoorlijk onbereikbaar, in het tweede geval -de mannen- is de stap naar het driedelig maatpak heus te maken. Als je durft. 

Je hebt er een beetje bravoure voor nodig, zo’n Peaky Blinders outfit. Het gaat verder dan jasje-dasje en als je je ook nog aan een bijpassend kapsel waagt, heb je helemaal een flinke portie lef. Niet eerder had een populaire serie zoveel impact met de kleding die erin gedragen wordt. 

Dan is Suits maar gewoontjes en een joggingboek als Schwarzenegger droeg als Rocky, dat weten we ook wel. Nee, Cillian Murphy zet als Thomas Shelby duidelijk de toon met zijn maatpakken. Met zijn bijzondere kapsel en zijn lange overjas. 

En je doet een weekendje Birmingham

Overhemd, gilet, broek met wijdere pijpen, jasje en natuurlijk de pet. Driedelig dus. Met de onvervalste jaren twintig look. Als je het helemaal goed wilt doen ga je voor tweet. En je weet; details maken het af. Pet, tattoo, manchetknopen, leren schoenen. En accessoires die net die hele outfit neerzetten als een huis. Daar hoort een goeie laptoptas of rugzak ook bij. Vintage look, leer en goed dragen zodat deze helemaal eigen wordt. 

En als je het helemaal af wilt maken, pak je je weekendtas en boek je een tripje naar Birmingham. Op zoek naar de ware habitat van de Peaky Blinders. In de periode van de Blinders een stad in armoede. Totale anarchie en een broeinest voor bendes. 

Peaky Blinders waren de realiteit

In de achttiende en de negentiende eeuw groeide Birmingham uit tot een stad met een enorme arbeidersklasse. Achterbuurten raakten overbevolkt en de criminaliteit was er enorm. Was het eerst de Cheapside Slogging Gang die de macht greep in de buurten, de Peaky Blinders volgden in 1890. De serie speelt zich in de jaren erna af, maar rond de eeuwwisseling waren de Peaky Blinders realiteit. 

De keuze om de serie in de jaren twintig af te laten spelen, gaf de schrijver de mogelijkheid de eerste wereldoorlog in het verhaal te verwerken. Daardoor heerst er chaos en is er meer aandacht voor een scheiding tussen arm en rijk, wat leidde tot meer criminaliteit en aandacht voor het communisme. Allemaal voer voor een bijzonder serie. 

De bende liet door hun praktijken een enorme indruk achter, maar zeker ook vanwege hun uiterlijk en kledingstijl. Niet alleen het driedelig pak, maar ook de flat cap (met ingenaaide scheermesjes). Mannelijker kunnen we het niet maken. 

0