Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hyperhidrosis palmaris

Hyperhidrosis palmaris, beter bekend als zweethanden, is een veelvoorkomende aandoening. Zweten op de handen is heel normaal en is zelfs noodzakelijk. Het zweet zorgt ervoor dat de huid gezond blijft en verbetert de grip. Wanneer de zweetklieren te hard werken is er sprake van overmatig zweten. Alles wat jij wil weten over overmatig zweten handen is te lezen in deze blog!

Overmatig zweten

Wanneer de zweetklieren te hard werken kan dit ongemakkelijk voelen. Vooral bij de handen valt overmatig zweten meteen op. Het gebruik van een anti-transpirant deodorant kan voor zweetoksels al een heel verschil maken, maar dit is voor zweethanden natuurlijk geen optie. Wat je wel kunt doen is je handen regelmatig wassen en altijd hygiënische doekjes meenemen. Zo kan je jouw handen op elk gewenst moment reinigen en drogen. Overmatig zweet kan ook veroorzaakt worden door je voeding. Het nuttigen van cafeïne en alcohol zorgt voor meer zweet. Daarnaast heeft nicotine ook een versterkend effect op de zweetproductie. Vermijd ook het eten van kruidig eten. 

Stress

Stressvolle situaties zorgen regelmatig voor een versterkte zweetproductie. Voordat je een belangrijke presentatie moet geven of een sollicitatiegesprek hebt, is de kans groot dat je ergere zweethanden ervaart dan normaal. Heb je hier ook last van wanneer je geen extra stress ervaart? Dan kun je je laten behandelen bij een dermatoloog.

Behandeling

Wanneer niets helpt en je last blijft houden van overmatige zweethanden kun je je  laten behandelen bij de dermatoloog. Je kunt ervoor kiezen om botox-injecties in je handen te laten zetten. De injecties schakelen de zweetklieren uit en zo wordt de zweetproductie gestopt. Resultaat is al binnen twee weken te zien met deze behandeling. Een nadeel is dat botox de zweetklieren niet definitief kan uitschakelen. Dit houdt in dat het resultaat na een aantal maanden niet meer merkbaar is. Bij deze behandeling is dat het geval na drie tot zes maanden. Wil je liever definitief af van je zweethanden? Dan kun je een operatieve ingreep overwegen. Tijdens deze ingreep worden zenuwbanen in je handen onderbroken. Deze zenuwbanen stimuleren de werking van de zweetklieren in je handen. Door ze te onderbreken worden de zweetklieren niet meer gestimuleerd en stopt de zweetproductie. Deze ingreep zorgt er dus voor dat je definitief van overmatig zweten bij je handen verlost bent.  

Ben je op zoek naar een betrouwbare dermatoloog? Bekijk dan de website van Marco van Coevorden. Op deze website staat extra informatie over de verschillende behandelingen en kun je terecht voor vragen en advies. 

0