Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hulpmiddelen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen

Posted on

Op oudere leeftijd verhuizen kan een grote verandering zijn. Je moet dan namelijk een omgeving achter je laten die bekend is en waar je waarschijnlijk een sociaal leven hebt opgebouwd. Dit zijn allebei factoren die juist ook weer ervoor kunnen zorgen dat je langer op die plek in jouw vertrouwde manneninterieur kan en wil blijven wonen. Op een nieuwe plek zul je namelijk dat weer opnieuw moeten opbouwen. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei handige hulpmiddelen op de markt waardoor je langer zelfstandig kan blijven wonen.

Drempelhulpen bij hoge drempels

Om op oudere leeftijd, als je slechter ter been bent, langer zelfstandig te kunnen blijven wonen zul je in de woning kritisch de looproutes in kaart moeten brengen. Let daarbij op zaken als tapijten en smalle doorgangen. Ook hoge drempels kunnen een probleem opleveren, waar je gelukkig drempelhulpen voor kunt aanschaffen. Zorg ook dat de looproutes voldoende verlicht zijn en op ‚moeilijke’ stukken kun je eventueel wandbeugels plaatsen.

Een trap kan een grote hindernis zijn bij het op latere leeftijd zelfstandig blijven wonen

Schroom niet om trapliften te vergelijken voordat je een traplift laat installeren zodat je niet meer de trap op- of af hoeft te lopen. Vroeger waren die nogal duur, maar tegenwoordig is het mogelijk om een gebruikte traplift op je trap te laten plaatsen. Die zijn net zo veilig als nieuwe en vaak duizenden euro’s goedkoper. Will je toch gebruik blijven maken van de trap, zorg dan voor een stevige trapleuning en plaats antislip matten op de trap treden. Daarnaast moet de trap goed verlicht zijn. 

Aanpassingen in de badkamer

De badkamer is de ruimte die het meest onder handen moet worden genomen, als je op latere leeftijd nog zelfstandig wil blijven wonen. Zo is een ligbad niet handig als je wat ouder bent, zowel het in- als uitstappen kan dan moeilijk zijn. Ook een douche met een hoge instap kan een hindernis zijn. Laat deze dan ook vervangen door een inloopdouche en zorg dat er tegels liggen met anti-slip. Vervang daarnaast de gewone kraan voor een thermostaatkraan. Hierdoor zorg je ervoor dat er nooit per ongeluk heet water uit de kraan kan komen. Vaak zijn toiletpotten te laag, zorg dus voor een verhoogde versie en plaats wandbeugels zodat je makkelijk omhoog kunt komen, of kunt gaan zitten.

De keuken

Ook de keuken kan een gevaarlijke plek zijn als je ouder bent, dus daar moet ook kritisch naar gekeken worden. Kook je nog op gas, dan kun je die het beste vervangen door een inductiekookplaat. Dit is een stuk veiliger omdat er geen vuur bij komt kijken. Hoge en diepe kasten kun je het beste vervangen door lage, ondiepe kasten zodat je makkelijk overal bij kunt. Een andere goede oplossing hiervoor zijn lades, omdat je die uitschuift en dan direct overal bij kunt. Zorg daarnaast dat de keuken goed verlicht is en neem eventueel een brandalarm.

Samenvatting: hoe een levensloopbestendige woning te maken

Een woning waar je tot op latere leeftijd kunt blijven wonen, noemen we een levensloopbestendige woning. Tegenwoordig kun je eigenlijk van elke huis of appartement zo’n woning maken. De aanpassingen die gedaan moeten worden, zijn steeds makkelijker uit te werken en de kosten van bijvoorbeeld een traplift, zijn enorm omlaag gegaan. Met andere woorden: met de juiste aanpassingen kun je tegenwoordig veel langer zelfstandig blijven wonen.

0