Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoeveel koffie mag je op en dag drinken?

Hoeveel koffie mag je per dag drinken? Een paar kopjes per dag heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Jarenlang werd beweerd dat koffie drinken ongezond is. Maar recente wetenschappelijke studies bewijzen het tegendeel.

Hoeveel koffie mag je per dag drinken?

Een kopje koffie is misschien net wat je nodig hebt. Een tweede kopje is om de deur uit te gaan. Een derde en zelfs een vierde is waarschijnlijk als je erg moe bent. Maar als je een half dozijn of meer drinkt, mag je je wel vragen beginnen te stellen. Uit medisch onderzoek blijkt dat koffie met melk en zonder suiker of zoetstoffen, geen bijwerkingen voor de gezondheid heeft als je 400 mg cafeïne inneemt. Omgerekend betekent dit dat je vijf koppen per dag mag drinken. Maar dat hangt af van individu tot individu. Het tijdstip om koffie te drinken, maakt weinig of niets uit. Cafeïne blijft langer in je lichaam zitten dan je zou vermoeden. Wat wel zeker is: koffie drinken na vier uur in de namiddag is geen goed idee.

Waarom geraak je zo verslaafd aan koffie?

Je kan het vergelijken met roken. De nicotine bij het roken van een sigaret werkt verslavend, net zoals de cafeïne in koffie en cola. Dat je op alle plaatsen koffie kan drinken, werkt de verslaving in de hand. Op je werk, in bijna elk huisgezin staat een apparaat voor koffie, café en restaurant. De symptomen van een koffie overdosis hebben heel veel gemeen met andere verslavingen. Zenuwachtig gedrag, een kort lontje of heel snel vermoeid zijn wijzen in die richting. Teveel koffie is slecht voor de gezondheid. De belangrijkste medische klachten (na meer dan zes kopjes per dag) zijn hart- en bloedvaten omdat de hartslag de hoogte ingaat bij een koffie overdosis. Daarnaast gaat vaak de bloeddruk naar omhoog.

De voordelen van koffie drinken

Teveel koffie is slecht, maar dat geldt voor alles waarbij wordt overdreven. Gelukkig heeft koffie ook heel veel voordelen:

  • Beperkt de kans op diabetes type 2
  • De antioxidanten in koffie hebben een gunstige invloed op hart- en vaatziekten op voorwaarde dat je niet meer dan vier kopjes per dag drinkt
  • Het verhoogt het vermogen om zich te concentreren
  • Een herstel van infectie wordt bevorderd
  • Vermindert de kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen
0