Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe ontstaat een verstopte neus en wat kun je er tegen doen?

We zitten weer aan het eind van de winter om de hoek, en dat wil zeggen dat de  meesten van ons al weer een loopneus hebben gehad. Vooral ten tijde van Corona is het vervelend om met een snotneus rond te lopen. En dus kijken we in onderstaande blog naar wat je kunt doen tegen een snotterende neus.

Ademen door je mond wordt na verloop van tijd erg vervelend

Een verstopte neus is een ontsteking van het slijmvlies van de neus. Een dergelijke ontsteking zorgt altijd voor een zwelling en deze zorgt ervoor dat je neus verstopt raakt, wat natuurlijk door bijna iedereen als onprettig wordt ervaren. De neus heeft van zichzelf een goede weerstand. Door de dag heen adem je afwisselend door je linker en rechter neusgat. Dat is iets wat de neus helemaal uit zichzelf regelt, om de neusgaten rust te geven. Bij een ontsteking, dus een zwelling van het slijmvlies, wordt dit ritme verstoord en zit het ineens aan beide kant dicht. Dat is op zich al vervelend natuurlijk. We ademen uiteraard door onze neus. Door onze mond ademen, is een stuk minder prettig. Hierdoor ontstaat ook keelpijn. Doordat je door de mond ademt, raakt de keel uitgedroogd en geïrriteerd en wordt deze kwetsbaarder.

Hoe ontstaat een verstopte neus en wat kun je er tegen doen

Je kunt beter je neus ophalen dan deze te snuiten

Gewoon de neus ophalen is vele malen beter dan je neus te snuiten. De neusharen zijn altijd bezig slijm naar achteren te transporteren. Als je verkouden bent, werken die minder. Snuiten is juist een tegengestelde beweging. Dus dan maakt je het je neusharen nog zwaarder. Dus, ook al zullen mensen je misschien raar aankijken, haal gewoon je neus op in plaats van deze te snuiten. Vreemd kijken doen ze waarschijnlijk toch wel, als je in deze tijden in het openbaar rondloopt met een verstopte neus.

Wat werkt tegen een verstopte neus?

De klassieke oplossingen voor een verstopte neus zijn een stoombad of een uit naast je bed leggen. Maar werken deze methoden ook echt? Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dit soort ‘tips’. Toch kunnen ze wel prettig zijn want met stomen of spoelen reinig je de neus mechanisch. Je haalt het snot en slijm weg. Dat kan tijdelijk als prettig worden ervaren, maar de verstopte neus is niet verholpen, dus de slijmvliezen blijven opgezwollen. De ontsteking is niet op zo’n manier op te lossen. Het gaat om miljoenen cellen die net iets meer gezwollen zijn. 

Een neusspray werkt wel

Om de zwelling tegen te gaan, is er een stofje dat wel heel goed werkt: xylometazoline. Dit zit in neusspray. Xylometazoline is een middel dat het neusslijmvlies doet slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Er gaat minder bloed naar slijmvlies, dus de zwelling wordt minder. Binnen een kwartier is de neus open. Maar let op: je kunt het niet langer dan een week gebruiken en niet meer dan drie keer per dag!

wat kun je tegen een verstopte neus doen

Spoelen met zout

Water met zout is de ideale manier om je neus (tijdelijk) vrij te maken van slijm als je neus verstopt is. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.

Zo ga je te werk:
– Doe één afgestreken theelepel keukenzout in een mok met 200 ml lauwwarm kraanwater. 
– Vul een kommetje voor de helft met de zoutoplossing.
– Druk één neusgat dicht en snuif de zoutoplossing door je neus op (tot het in je keel komt)
– Spuug de zoutoplossing uit via je mond.

Als we corona even buiten beschouwing laten, zijn een ‘normale’ verkoudheid en een verstopte neus gemiddeld na ongeveer één week weer over. Wordt het alleen maar erger of neemt je verkoudheid na tien dagen nog niet af? Twijfel dan niet en maak een afspraak met de dokter. Je gezondheid is héél belangrijk. En ook in het geval van een verkoudheid kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Het is dus weer die tijd van het jaar, waarin vrijwel iedereen een verstopte neus heeft en loopt te snotteren. Lastig en ook genânt, want mensen zouden ook zomaar kunnen denken dat je corona hebt in plaats van een simpele verkoudheid. Hopelijk kun je iets met bovenstaande tips om wat te doen tegen een verstopte neus. Een aantal tips om je neus niet bij op te halen lijkt ons!

0