Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe kun je je baard het beste verzorgen?

Posted on

De afgelopen jaren is de baard enorm populair geworden. Waar voorheen een stoppelbaard nog wel voorkwam, maar een volle baard niet veel gezien werd, zie je ze tegenwoordig overal. Met het stijgen van de populariteit, steeg ook de vraag (en het aanbod) naar verzorgingsproducten voor de baard. Ook zagen we zogenaamde barbier zaken overal geopend worden, waar ook veel aandacht is voor de baard. Een bezoek aan een dergelijke barbier is natuurlijk leuk, maar aangezien een baard maar blijft groeien, is het ook handig om het onderhouden en verzorgen zelf te kunnen. Daarom hieronder enkele tips.

Het nemen van een baard, vergt slechts het besluit. De haartjes doen het werk. Als je deze baard echter wil onderhouden zul je wat dingen moeten doen en zaken aanschaffen. Gelukkig zijn er tegenwoordig merken als Proraso en Reuzel die deze verzorging een stuk makkelijker maken.

Goede verzorging van de gezichtshuid

Iets wat erg belangrijk is bij de verzorging van je baard is dat je de huid onder die baard goed blijft verzorgen, misschien nog wel beter dan zonder baard. Smeer altijd, maar zeker wanneer je een baard laat groeien, je huid en baard in met een goede baardolie. Door de baardolie wordt de huid onder de baard goed verzorgt en zal je echt minder last hebben van jeuk.

Als je denk dat een baard lekker makkelijk is omdat je je niet hoeft te scheren, kom je bedrogen uit. Een volle baard vraagt namelijk om verzorging. Het is belangrijk dat je goed let op de vorm van je gezicht en naar het type haargroei dat je hebt. Wil je het zelf bijhouden of onderhouden? Koop dan goede spullen. Belangrijk zijn een goede baardolie maar ook een scherpe schaar en/of tondeuse om je baard mee te trimmen. Verder heb je een baardshampoo of eventueel conditioner nodig om de baard mee te wassen. Dit houdt de haren zachter dan met shampoo. 

Was je baard niet te veel

Je wast jezelf, je wast je haar en zo moet je ook je baard wassen. Het wassen van het haar op je hoofd is niet gezond. Je verliest zo natuurlijke oliën die belangrijk zijn voor het beschermen van je hoofdhuid en het haar. Idem dito geldt voor de baard, doe dit dan ook maximaal 2x per week. Was deze niet te vaak, zodat je de glans en zachtheid van de baardhaartjes niet verliest. Gebruik hiervoor een milde shampoo die gemaakt is voor baardhaar.

Het ene seizoen is het warm, dan weer koud, we leven per slot van rekening in Nederland.  Deze temperatuurwisselingen eisen ook hun tol op de baard huid. Dit kan zich uiten in de vorm van roos, schilfers of een geïrriteerde huid. Om dit te voorkomen kun je het best af en toe exfoliëren met een scrub of een gezichtsborstel. Exfoliëren hoeft niet vaak, je moet namelijk de voedende functie van de baardolie en -balsem niet verstoren.

Het kammen van de baard is goed, omdat het de baardhaartjes stimuleert wat betreft de bloedcirculatie. Een goede doorbloeding bevordert de groei van het haar. Ook helpt het met het verspreiden van de natuurlijke oliën in de baard. 

Voeding en hydrateren

Voed en hydrateer de baard en de onderliggende huid met een balsem of olie. Gebruik daarnaast ook een hydraterende gezichtscrème. Net zoals het haar op je hoofd, hebben de baardhaartjes ook behoefte aan voeding. De olie en crème kan wel dagelijks aangebracht worden.

Zoals je ziet komt er best het een en ander kijken bij het verzorgen en onderhouden van je baard. Doe dit dan ook, want het is vaak het eerste dat mensen zien bij een kennismaking.

0