Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe houd je je woning koel in de zomer?

Posted on

Nu onze zomers steeds warmer worden moeten we op zoek naar manieren om onze woning koel te houden. Natuurlijk kun je airco aanleggen, of een mobiele kopen, maar dat is niet erg duurzaam. Daarnaast zijn er vele andere manieren om te zorgen dat je woning niet te warm wordt.

Houdt de zon buiten

Zorg dat je overdag de gordijnen sluit en de zonneschermen of zonwering omlaag houdt. Zonwering aan de buitenkant (zonneschermen, luifels, markiezen, luiken, screens) werkt 2 keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. Een snelle en goedkope oplossing zijn schaduwdoeken. Dat zijn driehoekige of rechthoekige doeken die je makkelijk met de hoeken vastmaakt aan een muur, boom, schutting of paal.

Heb je geen zonwering aan de buitenkant, doe dan de (rol)gordijnen of luxaflex dicht.

HR++ glas met buitenzonwering

HR++ glas in combinatie met zonwering aan de buitenkant houdt wel zo’n 80 procent van de warmte tegen. Heb je een raam met HR++ glas op het zuiden? Combineer dat altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis! Warmte die eenmaal binnen is, raak je in een huis met HR++ glas namelijk minder snel kwijt. Heb je HR++ glas met(rol)gordijnen, luxaflex of lamellen ervoor? Hang die dan minstens 5 centimeter van het raam af en sluit ze helemaal af als de zon erop staat. Anders heb je een kleine kans dat het glas breekt door grote temperatuurverschillen.

Goede isolatie is zowel goed voor de zomer als voor de winter

Goed geïsoleerde muren, daken en ramen met HR++ glas of triple glas houden de warmte ’s zomers buiten. Goed isoleren is niet alleen fijn voor de juiste temperatuur in de zomer, maar ook in de winter heb je er voordeel van: je verbruikt veel minder gas voor je verwarming en je huis is een stuk warmer en dus comfortabeler.

Ramen open als het koel is

Maak goed gebruik van de koelte van de nacht. Zet ’s nachts of vroeg in de ochtend de ramen open en laat het lekker afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Overdag kun je de ramen en tuindeuren het beste dicht doen: je houdt de warme lucht dan buiten. 

Groen zorgt voor verkoeling

Groen op, tegen of rondom je huis zorgt voor verkoeling. Maak van een plat dak een groendak: sedum plantjes of ander groen zorgt ’s zomers voor koelte. Dat kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis! De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op.  Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. Zorg als het kan meteen voor goede dakisolatie en neem zonnepanelen, deze kun je prima op een groendak plaatsen. Ze leveren niet alleen groene stroom, maar zorgen ook nog eens voor schaduw en houden zo je dak iets koeler. Bovendien is de opbrengst van zonnepanelen iets groter op een groen dak, doordat de plantjes verkoelend werken.

Bomen of planten tegen de muur

Groene planten tegen de gevel (bijvoorbeeld klimop, wilde wingerd, blauwe regen) helpen om je huis koel te houden. Ook bomen rond je huis zorgen voor koelte: ze houden de warmte-instraling tegen.

Witte muren en dak

Je kent het vast wel van het zonnige zuiden: huizen met witte muren en witte daken. Wit weerkaatst de warmte namelijk veel beter dan zwart. Ter vergelijking: zwart bitumen op het dak weerkaatst zo’n 5% van de warmte, witte dakbedekking wel 85%. Het helpt dus om je platte dak af te werken met witte dakbedekking of witte kiezels.

Liever ventilator dan airco

woning koel

Als het echt te warm wordt binnen, zorg dan voor een stroom (koele) lucht met een ventilator. Dit is altijd een milieu vriendelijkere keuze dan een airconditioner. Airco’s gebruiken veel stroom en bevatten bovendien koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen. Heb je al een airco of kun je toch niet zonder? Let op bij je keuze en gebruik hem niet vaker dan nodig. 

Ventilatiesysteem of warmtepomp slim gebruiken

Heeft jouw huis mechanische ventilatie of balansventilatie? Die kan je slim gebruiken om je huis koeler te houden. Bij mechanische ventilatie kun je overdag de roosters aan de zonkant dichtdoen en aan de koele schaduwkant juist open: zo haal je minder warme lucht in huis. Balansventilatie heeft vaak een bypass. Schakel die in als het buiten koeler is dan binnen (bijvoorbeeld ’s nachts): de buitenlucht wordt dan niet opgewarmd voor hij naar binnen wordt geblazen. Schakel de bypass juist uit als het buiten warmer is dan binnen (overdag): de uitgaande lucht koelt de binnenkomende lucht een beetje af.

Er zijn dus genoeg manieren om je huis koel te houden. Een koel huis begint met het buiten houden van de zon. Zorg er dus zoveel mogelijk voor dat de zon je huis niet te veel opwarmt!

0