Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hoe bepaal je welke bus voor jou geschikt is om om te bouwen tot camper?

Posted on

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf een bus(je) te transformeren tot camper. Moderne campers zijn duur en behouden hun waarde, waardoor dit voor veel mensen geen optie is. Een Renault Ducato of Mercedes Sprinter hoeft echter geen kapitaal te kosten en over de kosten van de inrichting heb je zelf de controle. Daarnaast kun je zo’n camper natuurlijk precies zo maken als je zelf wil. Wil je compleet ‘off the grid’ kunnen gaan, dan zul je aan meer dingen moeten denken dan wanneer je een camper gaat bouwen om 3 weken per jaar op een camping in Zuid Frankrijk te staan. Normaal gesproken bespreken we hier vooral snelle, moderne voertuigen… Lees nu echter verder als je wil weten hoe je de perfecte bus voor jou uitkiest om om te bouwen tot camper.

Zorg dat je je wensen duidelijk hebt

Sommige mensen hebben direct een voorkeur voor een merk. Wellicht omdat ze daar al reeds goede ervaring mee hebben of goede verhalen over gehoord hebben. Daar is op zich niks mis mee, het helpt je om heel gericht te kunnen zoeken. Maar of het jou uiteindelijk ook gaat helpen met de beste of geschikte bus voor jouw camper? Je doet er waarschijnlijk beter aan om eerst even een pen en papier te pakken en de onderstaande vragen te beantwoorden. Zo ben je daarna in staat om in ieder geval gerichter een geschikte bus voor jouw toekomstige camper te kopen op basis van je budget en wensen.

bus tot camper ombouwen

Welk budget heb je tot je beschikking?

Dit wil je direct bij aanvang heel scherp hebben, omdat je dan veel directer kunt zoeken naar de juiste bus. Als je namelijk op zoek gaat, zul je erachter komen dat de mogelijkheden enorm zijn en dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bepaal dus vooraf heel duidelijk een budget voor een lege bus en een budget voor het ombouwen. Zodat je sneller online kan filteren, wat je zoektocht een stuk eenvoudiger maakt.

Voor hoeveel mensen moet er plaats zijn in de bus?

Het aantal personen waarmee je in een buscamper wil gaan reizen bepaalt eigenlijk direct hoe groot jouw bus moet worden. Wil je met niet meer dan twee personen reizen zul je uiteraard minder ruimte nodig hebben dan dat je bijvoorbeeld met het gezin op pad gaat. Meer mensen betekent sowieso meer zitplaatsen. Houd rekening met het feit dat als je een bus van na juli 2012 koopt dat je zitplaatsen in de rijrichting gemonteerd moeten worden en dat deze aan strenge eisen moeten voldoen tijdens de camper keuring door de RDW.

Wat heb je nodig in je bus aan apparatuur?

De één wil een douche, wc, airco, warm water of een koelkast en de ander neemt genoegen met slechts koud water en een eenvoudig bed. Je wensen hierin zijn wel van invloed bij het aanschaffen van een geschikte bus voor een camper. Een aparte ruimte voor je douche neemt natuurlijk veel plek in. Je doet er daarom goed aan om vooraf duidelijk op papier te zetten wat je graag in je bus wilt hebben en daar de grootte van de bus op afstemt.

Naar welke bestemmingen wil je gaan rijden?

De strengere milieuwetten beperken met name steeds meer de dieselauto’s. Eigenaren van een oudere dieselauto betalen per 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Op de website van de RDW kun je de fijnstof uitstoot van elk merk bus bekijken. Daarnaast zorgen nieuwe milieuzones voor een verbod in steeds meer steden. En dat zal in de toekomst alleen maar groter worden. Hoe ouder je dieselbus, hoe meer je beperkt wordt in toegang tot steden. Houd hier dus rekening mee bij de aankoop van je bus!

Overige zaken waar je rekening mee moet houden

Voordat je nu direct begint met zoeken naar een geschikte bestelbus, lichten we hieronder eerst nog een aantal zaken toe waar je rekening mee dient te houden:

Bij het kopen van bestelbusjes krijg je meestal nog te maken met het betalen van BPM. Dit komt omdat bedrijfswagens geen BPM hoeven te betalen. Als je een bestelbus als particulier koopt betaal je wél BPM, ook met terugwerkende kracht. Je betaalt in dat geval dus meer dan alleen de verkoopprijs. Hoe ouder de bus, hoe lager de BPM. 

Omkeuren tot camper

Als je een bus ombouwt tot camper ben je verplicht deze te registreren als zijnde ‘camper’. Dit moet je laten doen bij een RDW keuringsstation. Om een bestelbus om te laten zetten naar camper moet je voldoen aan de zogenaamde inrichtingseisen van de RDW. Hiervoor betaal je wel eenmalig een vergoeding. Het is ontzettend belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Met een camper kom je in aanmerking voor het kwarttarief

Uiteraard moet je net als een normale auto ook je camper gewoon wegenbelasting betalen. Echter kun je als camper in aanmerking komen voor het zogenaamde ‘kwarttarief’. Dat betekent dat je flinke belastingvoordeel kan krijgen en nog maar 25 procent betaalt van het normale tarief. Dit komt omdat campers normaal gesproken veel minder van de weg in NL gebruik maken dan normale auto’s. Om voor het kwarttarief in aanmerking te komen dien je wel te voldoen aan een eisen van de belastingdienst.

0