Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Hier moet je aan denken als je zonnepanelen wil gebruiken om een elektrisch voertuig van stroom te voorzien

Posted on

Veel mensen stappen over op elektrische auto’s om de planeet te beschermen tegen gevaarlijke CO2-emissies, veel kilometers te maken of op de lange termijn geld te besparen, allemaal zaken die moeilijk te bereiken zijn met traditionele verbrandingsmotoren. Wat de reden ook is, het valt niet te ontkennen dat er in de loop der jaren een grote verschuiving heeft plaatsgevonden in de richting van elektrische auto’s. In 2021 werden er wereldwijd meer dan drie miljoen elektrische voertuigen gekocht en het totale aantal zal naar verwachting stijgen tot 245 miljoen in 2030. Bovendien zal de wereldwijde voorraad personenauto’s in 2030 naar verwachting voor ten minste 30 procent uit elektrische voertuigen bestaan. Dus als je nog geen elektrische auto heeft, kan het raadzaam zijn om er een te kopen. 

Maar als je dat doet, is het belangrijk om te weten dat er misschien geen betere combinatie is dan zonnepanelen en elektrische voertuigen. Beide technologieën betekenen een kolossale verschuiving van hoe dingen al heel lang werden gedaan. Gezamenlijk zorgen ze voor een revolutie, terwijl ze ook zorgen voor een betere toekomst voor toekomstige generaties. Met zonnepaneelinstallaties in huis kunt je je elektrische auto opladen zonder de moeite om naar stations te rijden en te wachten terwijl het voertuig wordt opgeladen.

Als je overweegt te investeren in een elektrische auto of er al een heeft, kun je het voertuig het beste elke dag met zonne-energie aandrijven. Zonnepanelen in combinatie met een elektrisch voertuig kunnen de energiekosten en de algehele ecologische voetafdruk aanzienlijk verminderen. De vraag is echter: “hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om een ​​elektrische auto op te laden?”

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig om een ​​elektrische auto op te laden?

Per zonnepaneel/dag kun je rekenen op een opwekking van circa 1 kWh en 2.345 kWh energie. Simpel gezegd, er zijn vijf of zes zonnepanelen nodig om voldoende stroom te produceren om de meest efficiënte elektrische auto’s op een heldere, zonnige dag op te laden voor het gemiddelde dagelijkse woon-werkverkeer. Voor het opladen van elektrische auto’s zijn over het algemeen zeven tot negen zonnepanelen nodig.

als je zonnepanelen wil gebruiken om een elektrisch voertuig van stroom te voorzien

Hoe de hoeveelheid zonnepanelen berekenen die nodig zijn om een elektrische auto van stroom te voorzien

Als het gaat om het aantal zonnepanelen dat nodig is om een voertuig op te laden, zijn er enkele belangrijke dingen om rekening mee te houden. Om te beginnen zijn sommige elektrische auto’s, net als conventionele auto’s, energiezuiniger dan andere. Om het aantal zonnepanelen te berekenen dat je nodig hebt om je elektrische voertuig op te laden, moet je rekening houden met de volgende drie belangrijke punten:

– Hoeveel energie de elektrische auto nodig heeft (jaarlijks)

– Het totale wattage van de zonnepanelen die je van plan bent te installeren

– Hoe efficiënt zonnepanelen energie opwekken 

Stel dat je een zonnepaneel hebt dat elk uur 335 watt aan stroom genereert, en je ontvangt tussen de drie en zeven uur maximale dagelijkse energieproductie via dit zonnepaneel. Volgens recente studies heeft een gemiddelde bestuurder jaarlijks ongeveer 4.000 kWh aan energie nodig om zijn elektrische voertuig te laten rijden.

Waarom is het opladen van elektrische auto’s met zonnepanelen beter?

Inmiddels weet je waarschijnlijk al dat elektrische voertuigen minder kosten om te rijden en aanzienlijk minder vervuiling veroorzaken dan traditionele auto’s. Door te kiezen voor laadpanelen op zonne-energie maak je je elektrische auto nog zuiniger.

Hier zijn enkele redenen om te overwegen je elektrische auto op te laden met zonnepanelen:

– De kosten van netstroom nemen in de loop van de tijd toe, terwijl zonnepanelen elektriciteit blijven opwekken zonder extra kosten.

– In de meeste gevallen zijn de genivelleerde kosten van zonne-energie goedkoper dan netstroom.

– Zonnepanelen veroorzaken aanzienlijk minder vervuiling dan standaard energie

Apparatuur die nodig is om een elektrische auto op te laden met zonnepanelen

Het is belangrijk op te merken dat zonnepanelen die nodig zijn om een elektrisch voertuig op te laden, gecorreleerd zijn met de energiebehoeften van een huis. Als je de status “koolstofvrij” wilt bereiken, moet je enigszins anticiperen op de capaciteit en grootte van de laad behoeften van het voertuig. Afgezien van de zonnepanelen, zijn er twee belangrijke dingen die je nodig hebt bij het opladen van elektrische auto’s met zonnepanelen:

Hier moet je aan denken als je zonnepanelen wil gebruiken om een elektrisch voertuig van stroom te voorzien

Batterijopslag

Behalve zonnepanelen heb je ook iets nodig om de opgewekte elektriciteit in op te slaan. Energieopslag is cruciaal, aangezien de meeste bezitters van een elektrische auto afhankelijk zijn van het ’s nachts opladen van hun auto als de zon niet schijnt. Er zijn verschillende opties voor batterijopslag op de markt.

Oplaadpunt

Daarnaast heb je ook een solar laadstation nodig waar je eenvoudig je auto kunt inpluggen. Laadstations bevinden zich meestal in opritten of garages. We raden ten zeerste aan om opladers van niveau twee te gebruiken, omdat ze veel snellere oplaadtijden bieden. Net als accu’s zijn er ook voor laadstations veel mogelijkheden!

0