Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Het rendement van je zonnestroominstallatie bepalen

Posted on

Uiteraard wil je een zo hoog mogelijk rendement behalen met je zakelijke zonnestroominstallatie. Nieuwe ontwikkelingen in de technologie voor zonnepanelen zorgen voor een steeds hogere efficiëntie. Toch zijn er ook factoren die het rendement van een zonnepaneel verslechteren. Hier lees je welke factoren dit zijn en hoe jij je uiteindelijke rendement bepaalt. 

Natuurlijke factoren 

Iedere zonnestroominstallatie heeft te maken met natuurlijke factoren. Dit zijn natuurlijke omstandigheden die het rendement van je installatie beïnvloeden. De mate waarin de natuur invloed heeft, hangt af van de locatie van je zonnestroominstallatie. Een voorbeeld hiervan is instraling: de hoeveelheid zonne-energie die het aardoppervlak bereikt. Zelfs binnen Nederland verschilt de instraling per regio. Langs de kustlijn zorgen hogere windsnelheden bijvoorbeeld voor minder bewolking. Daardoor is de instraling hoger. Dit is duidelijk te zien in het plaatje hiernaast (bron: KNMI).

De hoek waarin de zon boven je installatie staat, is een andere factor. In Nederland staat de zon zomers veel rechter boven je installatie, dan in de winter. Om toch door heel het jaar zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, monteer je de zonnepanelen met een lichte helling naar het zuiden. Dit hangt er natuurlijk van af hoe jouw dakvlak zich verhoudt ten opzichte van de zon. In sommige situaties is een oost-west opstelling rendabeler. 

Rendement bepalen

Bovengenoemde factoren neem je mee in de berekening van je verwachte rendement. Nadat je het totaal opgestelde vermogen van je zonnestroominstallatie hebt bepaald, vermenigvuldig je dit met de instralingsfactor. De instralingsfactor is dus regiogebonden. In wdit getal is de invloed van de natuurlijke factoren opgenomen. Let wel: dit zijn verwachtingen. De realiteit kan anders uitpakken. 

Aantal zonnepanelen 500
Optimale vermogen per zonnepaneel 350 Wp 
Totaal opgestelde vermogen500 x 350 = 175000 Wp 
Instralingsfactor0.85
Verwachte opbrengst 0.85 x 175000 = 148750 kWh

Nu weet je de verwachte opbrengst in kWH van je installatie. Om je rendement te bepalen, moet je ook weten wat je kosten zijn. In Nederland betaal je gemiddeld minder voor energie, naarmate je meer verbruikt. Dat komt doordat de belasting per kWh is opgedeeld in zones: hoe hoger de zone, hoe lager de belasting. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk besparen op je energiekosten. Het is daarom van belang om zoveel mogelijk te verduurzamen. Zo vermijd je direct de duurdere kilowatturen. Je rendement bepaal je vervolgens door simpelweg je vermeden energiekosten en ontvangen subsidies bij elkaar op te tellen. Dit deel je door de totale kosten. 

Verkregen subsidie€3000
Vermeden energiekosten €13000
Totale inkomsten per jaar€3000+€13000=€16000
Totale kosten zonnestroominstallatie €120000
Jaarlijks rendement16000/120000*100% = 13,33%

Rendement op maat

Zoals je hierboven leest, verschilt het per situatie hoe hoog het te behalen rendement is van je zakelijke zonnestroominstallatie. In ons vrijblijvende advies op maat bepalen we dit op basis van jouw exacte situatie.  

0