Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Help, ik word vader!

Zwangerschap, geboorte, ouderschap…Een periode van grote veranderingen; niet alleen voor de moeder, maar zeker ook voor de vader. De samenleving heeft alle begrip voor de veranderende rol van de aanstaande moeder. Ze heeft ruime gelegenheid er over te praten met vrienden, familie en professionals. Via boeken, tijdschriften en online kan ze alle informatie zoeken die ze maar wil. De andere ouder, de vader, speelt maar een marginale rol. Wie helpt hem bij het voorbereiden vader worden? Geen wonder dat er veel onzekerheden bij vaders zijn.

Hormonale veranderingen

Tijdens de zwangerschap maken aanstaande vaders een verhoogde hoeveelheid cortisol aan. Cortisol staat bekend als het zogenaamde stress-hormoon; je lichaam maakt dit aan als reactie op stress. Het zorgt ervoor dat je de stress beter aankan. De aanstaande vader wordt (mede door dit hormoon) meer gefocust op het aanstaande gezin. Hij wordt daadkrachtiger en beschermend. Na de geboorte daalt de hoeveelheid testosteron (mannelijk hormoon) bij de nieuwe vaders. Door deze hormonale verandering zie je dat de aandacht van mannen verschuift. Het gezin wordt belangrijker dan de buitenwereld.

Rolmodellen voor vaders

Bij het voorbereiden vader worden, zal de man zelf actie moeten ondernemen. Met een beetje geluk informeert de verloskundige of gynaecoloog soms ook hoe het met hem gaat. Op de zwangerschapsgym worden de vaderrol en de onzekerheden bij vaders marginaal behandeld. Gelukkig zijn er veel ervaren vaders in de buurt om de aanstaande vader te helpen. Ervaren vaders delen graag hun ervaringen met nieuwe vaders. Of het nu over de zwangerschap, de geboorte of de tijd erna gaat.

Emotionele en praktische veranderingen

Veel vaders vinden de zwangerschap een spannende, maar ook lastige periode. De relatie met je vrouw verandert en de toekomst is onzeker. In gesprek blijven met je vrouw is juist nu enorm belangrijk. Tijdens de geboorte voelen veel vaders zich machteloos en overbodig. Door van te voren goed na te denken over jouw rol als vader tijdens de bevalling, kan dit voorkomen worden. De eerste tijd met de baby is ook voor jonge vaders een hele overgang. Het lijkt vaak of het de moeder heel natuurlijk afgaat en de vader kan zich wat buitengesloten voelen. Praat erover: dat helpt.
Mannen zijn goed in het bedenken van praktische oplossingen. Welke veranderingen zijn nodig in je huis, je auto, je baan om een goede vader te zijn? Mannen blinken uit in het regelen van dit soort praktische zaken.

0