Groenten eten in de strijd tegen covid-19? Nou, dat is misschien nog niet zo’n gek idee. Je levensstijl heeft invloed op hoe je lichaam op het coronavirus reageert. Als je namelijk besmet raakt met het coronavirus, dan kun je maar beter zo gezond mogelijk zijn. Het gros van de mensen die het zwaar hadden op de intensive care vielen namelijk in een risicogroep. En daarmee doel en we niet alleen op ouderen, maar ook op mensen met een ongezonde levensstijl. Het virus heeft namelijk effect op je longen en mensen met obesitas hebben het in dat opzicht al zwaar. Ze hebben vaker slaapapneu, en raken snel buiten adem als ze de trap op lopen. Sowieso maakt overtollig vet je gevoeliger voor virusinfecties, omdat het je immuunsysteem verzwakt.
Niet alleen overgewicht, maar ook ondergewicht
Niet alleen overgewicht, maar ook ondergewicht is in het geval van een pandemie gevaarlijk. Als je te weinig vet op de botten hebt, dan is de kans groot dat je niet genoeg reserves hebt om het virus aan te kunnen. Ook kan ondergewicht een teken zijn dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen is in het geval van een pandemie van levensbelang.
Kun je je immuunsysteem echter opkrikken met voeding? En het helpt als je als kind al een hoop bacteriën en virussen bent tegengekomen? Jazeker! Dan heb je namelijk geheugencellen aangemaakt die je helpen de infectie te bestrijden als je hem nog een keer krijgt.

Slecht eten heeft wel degelijk effect op hoe een ziekte verloopt
Als je op latere leeftijd je lijf slecht verzorgt, bijvoorbeeld door slecht te eten en te roken, heeft dat wel degelijk effect op hoe een ziekte verloopt. Denk aan de IC’s waar veel corona patiënten met overgewicht, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten liggen. Volgens de Hartstichting heeft maar liefst 78 procent van de mensen op de IC overgewicht. Daarnaast zijn er onderzoek trials bij andere infectieziekten als de griep gedaan met vitamine C, waarbij de duur van de infectie een paar dagen werd verkort.
Dat lijkt niet veel, maar als er te weinig IC-bedden zijn, dan zijn die paar dagen wel heel belangrijk. En er lopen momenteel trials waar vitamine D wordt toegediend. Daar zien we zelfs dat de sterftekans afneemt. Een enkele sinaasappel gaat het verschil heus niet maken, maar een gezonde levensstijl met voldoende vitaminen wél.
Zorg voor een normaal voedingspatroon
Dus iedereen aan de supplementen horen we je vragen. Dat is nu ook weer niet nodig, via een normaal voedingspatroon zouden de meeste mensen al voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Maar vijftien tot twintig procent houdt zich echter aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Stop de verleiding in de supermarkt
Hoe zorg je er dan voor dat mensen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen? Voedingsproblemen komen veel voor bij mensen met minder mogelijkheden, of dat nu tijd is of geld. We worden constant verleid door bedrijven met een winstoogmerk om ongezonde dingen te eten. Zoals het snoep rek bij de kassa, en de snoepautomaat op school en in het ziekenhuis. Daar horen eigenlijk natuurlijk gezonde producten te liggen. Men moet eigenlijk de gezondere keuze makkelijker maken. Gezonde producten zijn nu duurder, minder lekker, worden moeilijker gevonden door kinderen en zijn minder beschikbaar. Het dominante aanbod van ongezonde producten, die ook nog eens lekker zijn, lijken we heel normaal te vinden.
Die ommezwaai in denken en doen kan ook maar beter snel komen. Zo zou het mooi zijn als de corona crisis meer mensen bewust maakt van de gevolgen van een ongezonde levensstijl. We moeten voorkomen dat steeds jongere mensen te maken krijgen met chronische welvaartsziektes, zodat ze in het geval van een volgende pandemie niet op de IC belanden.

Natuurlijk wachten we ook op een vaccin, maar slimmer is het om onze weerstand alvast op te krikken door gezondere keuzes te maken. Meer dan de helft van de calorieën halen mensen niet uit de Schijf van Vijf. Als we zouden beginnen met minder inferieur gemaksvoedsel eten, dan zou dat al heel veel schelen. Het is naïef om te denken dat dit de laatste pandemie is, grote kans dat er nog meer volgen.
Natuurlijk heb je na een levenslang dieet van pizza en chips je gezondheidsachterstand niet zomaar weggewerkt. Maar op de lange termijn ben je met gezonde voeding beter bestand tegen Covid-19 en andere virussen. Dus voorkomt een gezonde levensstijl dat je covid-19 krijgt? Nee. Maar het kan er wel voor zorgen dat je er beter doorheen komt.