Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Gebruik van gasveren

Posted on

Gasveren klinkt je misschien onbekend in de oren, maar ongemerkt worden gasveren voor heel veel toepassingen gebruikt. Daarnaast gebruik jij ze vaak zonder dat je het doorhebt dat je ze gebruikt. Gasveren worden bijvoorbeeld gebruikt voor het openen en sluiten van luiken en (bescherm-)kappen. Maar ze kunnen gebruikt worden voor het besturen van complete apparatuur zoals ventilatieopeningen, stoelen, bedden, ramen, gereedschap, machines, . Gasveren zijn dan ook – net zoals de drukveren en trekveren – een veelvoorkomend type veer. Maar het grote verschil met druk- en trekveren is dat gasveren veel meer verschillende varianten heeft. Waarvoor kunnen gasveren worden gebruikt en wat zijn de eigenschappen ervan?

De eigenschappen van gasveren

Gasveren bestaan uit verschillende onderdelen. De belangrijkste componenten van een gasveer zijn de cilinder, een zuigerstang met zuigerkop, een afdichting en een geleider. De cilinder wordt gevuld met samengedrukt stikstofgas, die gelijke druk uitoefent aan beide zijden van de zuiger. Het oppervlak van de zuigerstangzijde van de zuiger is kleiner dan aan de andere kant. Dit produceert duwkracht. Met andere woorden, de omvang van de duwkracht wordt bepaald door de dwarsdoorsnede van de zuigerstang en de interne druk binnen de cilinder. Er zijn twee soorten: namelijk een gasdrukveer en een gastrekveer. De gasdrukveer wordt het meest gebruikt. Deze is normaal gesproken uitgeschoven en er is een kracht voor nodig om de gasdrukveer in te duwen. Bij een gastrekveer is er kracht voor nodig om deze uit te schuiven. Sommige gasveren zijn blokkeerbaar. De zuigerstang is dan hol, en met een stangetje door de holle zuigerstang kan een ventiel in de zuiger geopend worden. Een voorbeeld van een blokkeerbare gasveer is bij een bureaustoel. Een niet blokkeerbare gasveer is bijvoorbeeld bij de achterklep van auto’s.

Mogelijkheden

Bij het gebruik van gasveren wordt zoals het woord al vermoed, gas gebruikt, De verende werking ontstaat doordat een gas in de cilinder wordt samengedrukt. Meestal is dat gas stikstofgas. Om de zuiger goed af te sluiten en te smeren wordt meestal olie gebruikt. Als de olie verdwijnt of uitdroogt, dan kan het gas ontsnappen. De gasveer werkt dan niet meer. De kracht van de gasveer wordt aangegeven in Newton. Sommige speciale gasveren hebben een instelbare kracht. Door het relatief grote volume van de kamer in verhouding tot de verdringer, is de kracht die benodigd is om een gasveer in te drukken over de veerweg vrijwel constant. Doordat er veel verschillende formaten en varianten zijn, zijn de mogelijkheden voor het gebruik van gasveren ook erg groot. Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Kijk dan eens op de website of neem contact met ons op.

0