Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Gamestop en failliete hedgefonds, een terugblik op een hectische beursweek in de VS

Posted on

Eind januari schoot de koers van een aandeel van het Amerikaanse bedrijf GameStop omhoog. Binnen een week ging het van 40 dollar naar ruim 350 dollar en kende plotseling de hele wereld het, eigenlijk, op sterven na dood zijnde GameStop. Dit kwam doordat kleine particuliere beleggers gezamenlijk de strijd aangingen tegen de grote jongens van Wall Street, de zogenaamde hedgefondsen. Je zult je misschien afvragen hoe een groep beleggers dit in hemelsnaam kon realiseren? Hieronder kijken we terug op een hectisch weekje beurs.

failliet hedgefonds

Gamestop was ten dode opgeschreven

Buiten de VS zullen maar weinig mensen ooit hebben gehoord van de winkelketen GameStop. Zij verkopen videogames, en aangezien dit steeds meer online gebeurd, was het bedrijf ten dode opgeschreven, waarbij Corona de laatste, dodelijke klap uitdeelde. Net zoals bij veel bedrijven die slechter en slechter presteren, gokten grote hedgefondsen erop dat het slechter zou gaan met GameStop en dat het aandeel minder waard zou worden. Dat noemen we short selling, ofwel ‚short gaan.’

Wat is ‚short gaan’ nu precies?

Dit laatste wil zeggen dat een investeerder, aandelen verkoopt die hij niet in zijn bezit heeft, om ze later voor een lagere prijs terug te kunnen kopen. Kort gezegd: je leent bij zo’n constructie je een beleggingsproduct (zoals een aandeel in GameStop) dat je direct voor de huidige (hoge) prijs verkoopt. Zodra de koers daalt en de waarde is gezakt, koop je het voor de lagere prijs en geef je het aandeel terug aan de partij die je het aandeel had uitgeleend. GameStop was één van de bedrijven die het meest geshort werd op de beurs. Maar terwijl hedgefondsen en andere professionele Wall Street mannen short gingen op GameStock, hadden amateurbeleggers op het zogenaamde Reddit een ander idee.

gamestop wall street

De koers van Gamestop schoot omhoog

De koers van GameStop steeg met zo’n 13 procent toen de keten drie nieuwe bestuursleden aankondigde op 11 januari, wat een vrij normale ontwikkeling is op de beurs. De bestuursleden zouden namelijk digitale ervaring met zich meebrengen en dat sprak beleggers aan. Daarna gebeurde er echter iets gek: twee dagen later steeg de koers 57 procent, en daarna 27 procent. Daar hield het niet bij op: een week later steeg de koers tweemaal 10 procent en een andere dag ook nog eens 51 procent. Het hoogtepunt kwam daarna, toen de koers eerst 18 procent steeg, daarna 93 procent en vervolgens nog eens verdubbelde. Dat de koers zo enorm in waarde steeg had twee redenen: sommige short sellers kochten aandelen om hun verliezen in te perken en tegelijkertijd spoorden Reddit-gebruikers elkaar aan om GameStock aandelen te kopen. Hierdoor ontstond er een zogenaamde short squeeze.

hedgefonds failliet

Short gaan is een risicovolle positie

Het zijn vaak hedgefondsen die short gaan, omdat dit een risicovolle positie is. Elk positief nieuws over een aandeel (zoals de hierboven genoemde drie nieuwe bestuursleden) kan ervoor zorgen dat een aandeel stijgt, waardoor je als shortseller minder verdient. Als je short bent gegaan en je voorspelling niet en het aandeel juist stijgt, word je gedwongen om nieuwe aandelen te kopen of op een gegeven moment je verlies te nemen en je aandelen juist voor een hogere prijs terug te kopen, om verdere schade te beperken. Doordat gebruikers van WallStreetBets elkaar opjutten om GameStop-aandelen te kopen, werd de prijs opgedreven. Hierdoor werd de interesse in aandelen van GameStop alleen nog maar groter. Twee hedgefondsen hebben hierdoor de handdoek in de ring gegooid en veel geld verloren. Het geschatte verlies loopt op tot 70 miljard dollar, omgerekend zo’n 58 miljard euro, terwijl de Reddit-gebruikers juist hebben verdiend aan het stijgen van de koers.

Verslagen in eigen spel

Voor vele kleine investeerders was het  een goede kans om geld te verdienen en tegelijkertijd de hedgefondsen voor gek te zetten. Door GameStop te kopen, voelt het alsof ze de hedgefondsen hebben verslagen in hun eigen spel. De grootste winnaar van de stunt heeft 50 miljoen verdiend, dat hij wist te genereren met een inleg van 50.000 dollar.

gamestop

Het nieuws deed veel stof opwaaien. Het economische team van president Joe Biden hield de situatie nauwlettend in de gaten en verschillende beleggingsplatforms legden de handel in de aandelen van GameStop stil. Dit heeft er dan weer voor gezorgd dat de koers van GameStop als een kaartenhuis in elkaar stortte. Sommige Reddit-gebruikers die het plan mee hadden bedacht hebben daarom ook verliezen moeten incasseren. Maar voor velen zal het toch voelen als een geslaagde missie… en of de hedgefonds er iets van hebben geleerd, moet nog blijken.

0