Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een zomercheck voor je auto, waar op te letten?

Posted on

Nu de zomervakantie weer voor de deur staat, zijn veel mensen bezig om hun vakantie te plannen. Dit jaar gaan veel mensen met de auto op vakantie in plaats van met het vliegtuig. Uiteraard wil je je gezin veilig kunnen vervoeren en zeker weten dat je auto de lange rit, de hitte en bergen aan kan. Veel garages adverteren dan ook met een zogenaamde ‘zomercheck.’ 

Extra controle

Deze zomercheck is niet verplicht en eigenlijk een extra controle van onderdelen die het door een andere belasting en zwaardere prestaties kunnen begeven, zoals warm weer en het beklimmen van bergen. Aangezien het echter geen verplichting is, is zo’n zomercheck niet overal hetzelfde en kun je het beste verschillende garages vergelijken om te zien wat deze check bij hen inhoudt. Hieronder enkele onderdelen die sowieso bij een zomercheck horen.

Check je autobanden

Een van de allerbelangrijkste onderdelen die gecontroleerd dienen te worden zijn de banden van de auto. Zij zijn namelijk het contact met de weg en het rubber is onderhevig aan slijtage. Daarom is een check hiervan erg belangrijk, let vooral op:

  • de juiste bandenspanning. Deze kun je vinden in het onderhoudsboekje van je auto, maar is eventueel ook op internet makkelijk te achterhalen. Let hierbij wel op dat je de informatie zoekt bij het juiste type auto en jaar.
  • DOT code checken. Dit is de code die op de banden staat en aangeeft wanneer ze gemaakt zijn, en dus hoe oud ze zijn. Doe deze check eventueel ook bij de banden van je caravan, vouwwagen of aanhanger. Deze check is belangrijk, omdat verzekeringen niet tot uitkering van schade uitgaan als de banden te oud zijn en dit de reden tot de schade was.
  • diepte van het profiel van de banden meten. Deze moet minimaal 1,6 mm zijn, maar onder de 2 mm worden de prestaties eigenlijk al minder. Wat natuurlijk invloed heeft op grip, remmen, etc.
  • schade aan de band. Kijk vooral naar schade aan de zijkant en profiel en let ook op haarscheurtjes in het rubber.
  • check alle bovenstaande punten ook bij het reservewiel.

Vloeistoffen checken

Zorg dat alle vloeistoffen, zoals motorolie, ruitenwisservloeistof, remvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof op peil zijn. Neem ook een kannetje van de belangrijkste vloeistoffen mee, zoals olie. Niet alleen betaal je daar bij benzinestations veel meer voor, maar dan hoef je ook niet meer op zoek naar de juiste vloeistoffen voor jouw auto.  Daarnaast voorkom je gevaarlijke situaties als bijvoorbeeld je ruitenwisservloeisof op is, terwijl je een vieze ruit hebt en de zon net ondergaat.

De remmen

Dit onderdeel is erg belangrijk om te controleren, omdat er op vakanties vaak veel kilometers worden afgelegd, file moet worden gereden en, misschien wel de belangrijkste, je in de bergen rijdt. Bij een afdaling hiervan hebben de remmen het veel zwaarder te verduren, ook al gebruik je de motor om af te remmen.

Verlichting

Uiteraard is het erg belangrijk dat de verlichting werkt, zowel van de auto, als van de caravan of aanhanger. Even belangrijk als de check zelf, is het meenemen van reserve lampjes. Thuis heb je die zo aangeschaft, maar op vakantie kan een zoektocht hiernaar nog weleens een dag in beslag nemen. Zonde en overbodig als je dit van tevoren regelt.

De accu

Eerder schreven we al hoe je een haperende accu kunt voorkomen en ook bij een accu geldt: een controle thuis is zo geregeld, maar als je ernaar op zoek moet in het buitenland kan dit veel tijd kosten en daarom frustraties opleveren.

De airco

Normaal gesproken valt een controle van de airco niet onder de APK en kan een probleem hiermee dus onder de radar blijven. Laat daarom ook je airco even checken, zeker als je naar een warme locatie gaat. Kijk echter goed rond, want de prijzen voor een dergelijke check wisselen erg per garage.

Check de regelgeving in het land van bestemming

We hebben het tot nu toe alleen over de technische aspecten van de auto gehad, maar als je met de auto op vakantie gaat zijn er ook nog andere zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je een fluorescerend hesje in de auto hebben liggen en ben je in Frankrijk bijvoorbeeld verplicht om je eigen alcoholcontrole test bij te hebben. Het beste zoek je dus online op wat de regels zijn in het land van bestemming, check dan ook meteen of er je voor dat land een vignet moet kopen, zoals in Zwitserland en Oostenrijk. Daarnaast is het belangrijk om je verzekeringsbewijs niet te vergeten en een goede reisverzekering af te sluiten. 

We kunnen concluderen dat een zomercheck erg belangrijk is voor je op vakantie gaat en raden deze dan ook aan. Veel kun je zelf doen en als je net voor je vakantie de auto toch APK moet laten keuren, zorg dan dat de garagist ook gelijk bovenstaande punten controleert, zodat je veilig op vakantie kunt.

0