Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een hypotheek verkrijgen als flexwerken, hoe regel je dat precies?

Wanneer je als zzp’er of flexwerker een woning wilt kopen, blijkt dat in de praktijk nogal eens lastig te zijn. Een hypotheek als flexwerkers afsluiten is lastig, omdat financiële instellingen veelal zekerheid willen hebben dat de hypotheek netjes afgelost wordt. Toch is het afsluiten van een hypotheek als flexwerker of zzp’er zeker wel mogelijk. Je moet alleen wel weten hoe je dit verstandig en efficiënt aanpakt. In dit artikel lees je hoe je als flexwerker een hypotheek kunt regelen!

Belangrijkste verschil bij aanvragen van een hypotheek

Als je een hypotheek als flexwerker of als zelfstandige wilt afsluiten, dan is dat lastiger dan bij werknemers die in vaste loondienst zijn. Een belangrijk verschil is dat er bij vaste werknemers gekeken wordt naar het actuele salaris, terwijl bij zzp’ers en flexwerkers gelet wordt over de gemiddelde inkomsten van de afgelopen twee of drie jaar.

Zoek een geschikte bank via online vergelijkingssites

Er zijn diverse online websites en tools beschikbaar om als zzp’er een geschikte bank of financiële instelling te vinden om een hypotheek aan te vragen. Bij veel bancaire instellingen kun je als zelfstandige gewoon dezelfde hypotheeksom lenen als een werknemer in vaste dienst. Maar dit geldt niet voor alle banken. Er zijn ook banken die helemaal geen hypotheekgeld verstrekken aan zelfstandigen. Controleer dus goed, door online te vergelijken, bij welke bank je als flexwerker het beste terechtkunt.

Hoe zit het met de Nationale Hypotheek Garantie?

Tegenwoordig kun je als zzp’er gelukkig sneller aanspraak maken op de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Vroeger kon dat via het Waarborgfonds pas na drie jaar, maar tegenwoordig is het mogelijk om na twaalf maanden als flexwerker een NHG-hypotheek af te sluiten. Een van de grootste voordelen hiervan is dat je een rentekorting kunt krijgen tot wel 0,6 procent. Dat is natuurlijk mooi meegenomen en scheelt je op jaarbasis – afhankelijk van de hoogte van je hypotheek – tientallen tot wel honderden euro’s aan rente. Mocht je buiten je schuld om de hypotheek niet meer kunnen betalen, dan wordt bij de Nationale Hypotheek Garantie de restschuld kwijtgescholden. Je hebt met een NHG-hypotheek dus een veilige en verantwoorde hypotheekvorm, ook als flexwerker.

Een flexwerker hypotheek zonder NHG

Wanneer je als flexwerker geen aanspraak kunt maken op een NHG-hypotheek, zijn de regels een stuk strenger. In dit geval zal een bank drie rekensommen maken. Ten eerste het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Ten tweede de inkomsten over het laatste kalenderjaar en ten slotte het actuele inkomen. De bank neemt dan het laagste bedrag van deze drie uitkomsten als richtlijn voor de hypotheeksom.

0