Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een hypotheek aanvragen met een studieschuld, hoe zit dat nou?

Posted on

Veel afgestudeerden hebben na hun studie een schuld opgebouwd. Maar stel dat je na je studie een huis wil kopen, welke gevolgen heeft dit dan voor je hypotheek?

Studieschuld en hypotheek

Een hypotheek is eigenlijk een grote schuld bij een bank. Net als bij een studieschuld los je maandelijks een bedrag af. Bij het berekenen van een hypotheek kijkt een hypotheekverstrekker naar je salaris en je vaste uitgaven. Hier hoort een studieschuld ook bij. Er wordt uitgerekend hoeveel je per maand kwijt bent aan je hypotheek en studieschuld qua lasten, en of je deze lasten nog kunt betalen. 
Echter is de combinatie van een hypotheek en studieschuld nog steeds mogelijk: omdat je een schuld hebt, kom je niet meteen niet meer in aanmerking voor een hypotheek. De bank kijkt naar wat je totale schuld is, ongeacht hoeveel je hebt afgelost. Als je € 20.000 schuld hebt, maar je hebt al € 18.000 afbetaald, rekent de bank nog steeds met € 20.000 euro. De totale schuld bepaalt immers wat het maandbedrag is dat je elke maand moet aflossen. 
Hier is wel een oplossing voor. Als je een extra aflossing doet, rekent de bank deze mee. Dan wordt er gerekend met de totale schuld minus het extra afgeloste bedrag. 

Studieschuld verzwijgen

Een studieschuld is, in tegenstelling tot andere schulden, niet BKR-geregistreerd. Dit betekent dat een bank niet kan nagaan dat je een studieschuld hebt. Theoretisch kun je je dus je studieschuld verzwijgen en een studieschuld en hypotheek hebben zonder dat de bank dit weet.
Of het verstandig is, is een tweede. Waar je rekening mee moet houden, is dat je de lasten van zowel de schuld als de hypotheek altijd moet kunnen betalen. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je in financiële problemen komt, maar iedereen kan pech hebben. Als de bank er in dat geval achter komt dat je hebt gelogen over je situatie, verlies je het recht op NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Als je je hypotheek niet meer kunt betalen, sta je er dan dus alleen voor. 

 

Kortom, het is niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen met een studieschuld. Denk echter goed na over hoeveel geld je kunt missen per maand en wat de gevolgen zijn voor jou als je je schuld verzwijgt.

0