Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een greep uit de successen van Nederland op grote voetbaltoernooien

Posted on

Eindelijk is het dan begonnen, het Europees kampioenschap voetbal. Na jaren van afwezigheid doet Nederland ook weer mee. Een jaar later dan gepland, kunnen we onze jongens alsnog aanmoedigen. De poulefase zouden we moeten kunnen overleven, zeker na de eerste overwinning op Oekraïne. In het verleden deed Nederland het ook vaak goed op grote toernooien. Sterker nog: Nederland is het beste land dat nog nooit een wereldkampioenschap heeft gewonnen. Die kunnen we in ieder geval in onze broekzak steken. Hieronder kijken we naar enkele eerdere deelnames en succes van het Nederlands elftal aan grote toernooien.

Het wereldkampioenschap van 1974: De finale gehaald door en met Cruijff

Zowel in 1974 als in 1978 behaalde Nederland de finale. In 1974 gebeurde dit onder aanvoering van Johan Cruijff, de beste Nederlandse voetballer aller. Wat Cruijff bijzonder maakte is niet alleen zijn fenomenale techniek, maar vooral zijn tactisch vernuft waardoor hij het hele team beter liet spelen. Hij wordt gezien als een revolutionair op het gebied van voetbal tactiek en bedacht als speler, samen met zijn toenmalige coach Rinus Michels het ’totaalvoetbal’. Iets wat hij later als coach verder perfectioneerde.

successen nederlands elftal

Bij totaalvoetbal draait erom dat spelers elkaars posities kunnen overnemen. Ook verdedigers moeten een aanval kunnen opzetten, en omgekeerd. Het team moet daarbij als een soort machine werken. Laat je trouwens niet wijsmaken dat we de finale van 1974 verdienden te winnen. West-Duitsland was in die wedstrijd gewoon een stuk beter.

Het wereldkampioenschap van 1974: Rob Rensenbrink zorgde bijna voor de overwinning

Ondanks het feit dat Cruijff in 1978 niet meedeed, behaalden we dat jaar opnieuw de finale. Die verloren we, na verlenging, van Argentinië. Een paar seconden voordat de normale speeltijd voorbij was, stond het 1-1 en schoot aanvaller Rob Rensenbrink tegen de paal. 

successen van nederlands elftal

Het Europees Kampioenschap van 1988: Eindelijk winst voor Nederland

Nederland heeft maar één keer een grote prijs gewonnen en dat is het Europees Kampioenschap van 1988. In dat toernooi bereikten we met een beetje geluk de finale. Een mislukt schot van Ronald Koeman belandde vlak voor tijd op het hoofd van Wim Kieft, die vervolgens scoorde. Zonder die goal zou Nederland al in de groepsfase zijn uitgeschakeld. In de finale tegen de Sovjet-Unie maakte Marco van Basten de meest iconische goal van het Nederlands elftal ooit. 

Het wereldkampioenschap van 1998: Verloren na verlenging en penalty’s

Na de winst van 1988 moesten we tien jaar wachten op een nieuw noemenswaardig succes: het WK van 1998. Daar schopten we het tot de halve finale, die Nederland van Brazilië verloor na het nemen van strafschoppen. Vermeldenswaardig aan dit toernooi is vooral een hele mooie Nederlandse goal, deze keer van Dennis Bergkamp, die tegenstander Argentinië de das omdeed. 

successen nederland

Het Europees Kampioenschap van 2000: Wederom verlies na penalty’s

In 2000 was Nederland, samen met België, organisator van het EK. Nederland won alles, tot we in de halve finale verloren van Italië. Op idiote wijze: tijdens de wedstrijd miste Nederland twee strafschoppen en toen het na de verlenging nog steeds gelijkstond, namen de Italianen hun penalty’s een stuk beter. Sindsdien, in combinatie met het strafschoppen debacle van 1998 (en 1996, want ook toen al werden we op een groot toernooi uitgeschakeld na penalty’s), spreken we van een algeheel Nederlands penaltytrauma.

Het Europees Kampioenschap van 2004: Portugal ontpopt zich als ware angstgegner

Op het EK van 2004 lukten het dan uiteindelijk wel een keer om de strafschoppen goed te nemen, tegen Zweden. Om in de volgende wedstrijd de kiem voor een nieuw trauma te leggen: spelen tegen Portugal. We verloren. Hetzelfde Portugal schakelde ons twee jaar later, op het WK 2006 in Duitsland, opnieuw uit, in misschien wel de onsmakelijkste wedstrijd die Nederland ooit speelde. Bij deze wedstrijd werden vier spelers van het veld gestuurd en twaalf anderen kregen een gele kaart. Sindsdien geldt Portugal als een ‘angstgegner’ en komen we dit land liever niet tegen in een groot toernooi.

successen verleden van nederlands elftal

Het wereldkampioenschap van 2010: Robben en de teen van Casillas

De derde verloren WK-finale volgde in 2010, tegen Spanje. De wedstrijd ontaardde in bijna net zo’n veldslag als vier jaar eerder. Middenvelder Nigel de Jong verdiende een rode kaart nadat hij de Spanjaard Xabi Alonso ongeveer doormidden trapte. Toch mocht hij gewoon verder spelen. Arjen Robben kreeg in de tweede helft nog wel een enorme kans. De keeper van Spanje, Iker Casillas, wist de bal maar net uit het doel te tikken… met zijn teen. Vandaar dat je regelmatig ‘de teen van Casillas’ hoort langskomen.

successen in verleden van nederlands elftal

Het wereldkampioenschap van 2014: Vliegende start met enorme winst op Spanje

In 2014 had niemand in Nederland echt hoge verwachtingen op goede prestaties van het Nederlands elftal. Dat veranderde echter direct na onze openingswedstrijd: de revanche op Spanje. Dat land werd met 5-1 verpletterd, met name door een grandioze kopbal van Robin van Persie. In de halve finale verloren we wederom door penalty’s, ditmaal tegen Argentinië.

0