Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Een airco kopen, wat is belangrijk?

Posted on

Nu onze zomers steeds warmer worden, denken steeds meer mensen over een airco kopen na. Bij die aanschaf moet je echter een paar zaken in acht nemen. Zo zijn er twee soorten airco’s waar je uit moet kiezen: een stand alone (of mobiele) airco, en een split-unit airco. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van beide typen. 

De voordelen van een stand alone airco

Een stand alone, of mobiele, airco is een mobiele unit, vaak op wieltjes, die je in de ruimte zet om deze af te koelen. Je moet hierbij wel een raam of deur hebben waardoor je de afvoerslang buiten de ruimte kan leggen. Bij zo’n mobiele airco is dus geen installatie nodig, stekker erin en je kunt koelen. Stand alone airco’s zijn veel goedkoper in aanschaf dan split-unit airco’s en eigenlijk voor elke gemiddelde kamer te gebruiken.

Laag rendement en koelcapaciteit

Helaas heeft een mobiele airco een lagere koelcapaciteit en een veel lager rendement. Doordat je de slang door een deur of raam naar buiten hangt kan hierdoor nog steeds warmte de kamer inkomen, omdat deze niet volledig is afgesloten. Tel daarbij op dat er uit de slang warme lucht komt, die vaak gedeeltelijk weer in de kamer komt, en je snapt dat je behoorlijk moet koelen wil je de temperatuur in de ruimte laten zakken. Een oplossing hiervoor is een houten plank te zagen op maat van je raam en daar een gat in te maken waar je de slang door naar buiten kunt hangen. Hierdoor kun je de hele ruimte afsluiten en zal hij sneller verkoelen.

De nadelen van een stand alone airco

Een standalone airco gebruikt relatief meer energie, omdat hij dus een lager rendement heeft. Daarnaast maken dit soort airco’s behoorlijk wat geluid en kun je ze niet gebruiken voor het koelen van grote ruimtes. 

De voordelen van een split unit airco

De split unit airco staat voor een deel binnen, maar ook deels buiten. Binnen blaast de unit koele lucht de ruimte in en aan de buitenkant hangt een ventilator. Deze ventilator dient bevestigd te worden in de wand, waardoor de airco dus op een vaste plaats komt te staan of hangen en niet mobiel is. Bij een split unit airco kan de ruimte compleet afgesloten worden, waardoor er dus geen warme lucht meer in komt. Hierdoor heeft zo’n unit een hoge koelcapaciteit en een hoog rendement, en maakt ze uiterst geschikt voor het koelen van grote ruimtes. Daarnaast is dit type airco energiezuiniger en produceert het minder geluid.

De nadelen van een split unit airco

Split unit airco’s zijn wel duurder, maar dat is niet zo gek als je bedenkt dat ze een stuk professioneler zijn. Om een split unit airco te kunnen installeren moet je daarnaast wel beschikken over ruime voor de buitenunit en moet hij altijd door een STEK gecertificeerd bedrijf geïnstalleerd worden.

0