Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Dr. Martens: ze blijven tijdloos, stijlvol en onverwoestbaar

Posted on

Op zoek naar stevige herenschoenen die moeiteloos alle weersomstandigheden aankunnen? Kijk dan eens naar Dr. Martens. De iconische schoenen met het kenmerkend gele stiksel en de onverwoestbare “air-cushioned”-zool zijn namelijk helemaal terug van weggeweest. 

Loopcomfort

Dr. Martens is een oerdegelijk Brits merk. Toch was het een Duitser die deze beroemde schoenen bedacht. Legerarts Klaus Märtens ontwierp de schoen nadat hij in 1945 zijn enkel bezeerde tijdens het skiën. In de mankende dagen daarop zat hij verveeld met zijn legerlaarzen. Ze gaven niet genoeg steun, dus ging hij zelf maar aan de slag. Het geheim van Märtens’ schoeisel zat hem in de met lucht gevoerde rubberen zool. Dankzij deze luchtkussentjes liep de geblesseerde dokter plots weer op wolkjes. 

Rebelse attitude

Märtens bedacht een geniale herenschoen, die al snel vlot verkocht. Het grote internationale succes volgde toen de Britse schoenenfabrikant Griggs het patent overnam. De eerste Engelse Dr. Martens herenschoenen verschenen in 1960. Fabrieksarbeiders, politieagenten en postbodes gingen meteen overstag. De befaamde “Bouncing Soles” zorgden voor een relaxt gevoel tijdens hun zware werkuren. 

Dr. Martens groeide al snel uit tot een waar stijlicoon. Skinheads associeerden zich graag met de stoere schoen. In de jaren 70 en 80 had elke punker en new waver wel een paar Dr. Martens in zijn kast staan. Weinig schoenen zijn zo verweven met rebellen, non-conformisten en muzikanten. Dat komt omdat Dr. Martens een unieke attitude uitstralen. Deze stevige herenschoenen schreeuwen gewoon: “Wie maakt me wat?!” Toen de grungegitaren de jaren 90 beheersten, verkochten deze boots dan ook als zoete broodjes. 

Populairder dan ooit

Na enkele mindere jaren staat het schoenenmerk weer helemaal op de kaart. Er rollen jaarlijks wel 10 miljoen paar Dr. Martens van de fabrieksband! Het ultieme model blijft nog steeds de 1460. Dit oermodel herken je meteen aan 8 veterogen, het gele stiksel, en natuurlijk de gegroefde zoolranden met vanbinnen de legendarische luchtkussentjes. Deze onverwoestbare laars wordt op de voet gevolgd door de 1461. Dit stijlvolle lagere model telt 3 vetergaatjes en combineert perfect met een paar opvallende kousen onder een pak of een opgerolde spijkerbroek. 

Er bestaan inmiddels wel 250 verschillende varianten op deze twee klassiekers. Naast de “Originals”-lijn, heeft het merk ook een “Industrial”-lijn. Deze stevige schoenen hebben o.a. een veiligheidsneus. Verschillende “Industrial”-modellen zijn ook antistatisch, hittebestendige of hebben zelfs een boorvaste zool. 

Dr. Martens Stores

Vandaag bestellen steeds meer mensen hun schoenen online, maar Docs pas je toch best eerst eens in de winkel. De pasvorm en het leer moet namelijk perfect zitten, dan gaan ze een leven lang mee. Je vindt officiële Dr. Martens Stores in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Roermond, Maastricht en sinds kort ook in Eindhoven.

0