Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Dit kun je doen om wat meer koelte te creëren in de hete zomer maanden

Posted on

De zomer komt eraan en dat betekent weer vele dagen met hoge temperaturen. Onze zomers worden namelijk steeds warmer en lange periodes met hittegolven zijn niet meer uitzonderlijk. Ondervind jij veel hinder van die hitte, maar is het onmogelijk om je woning koel te houden? Lees dan snel verder, want hieronder geven we je tips wat te doen tegen die hitte!

dit kun je doen tegen hitte

Zorg dat je voldoende water drinkt, en dan het liefst met muntbladeren erin

Uiteraard moet je er op hete dagen altijd voor zorgen dat je voldoende drinkt. Het liefst water, omdat dit een van de beste dranken is om het lijf af te koelen. Gooi je daar echter een paar blaadjes munt in, dan zul je de voordelen daarvan pas echt merken. Dat komt doordat munt je zenuwen voor de gek houdt. In de plant zit namelijk menthol. Je smaakpapillen worden door menthol zo gestimuleerd dat ze denken dat het heel koud is. Daarom werkt munt verfrissend. En je water smaakt ook een stuk beter!

Houd je voeten koel

Voeten zijn net kleine warmteregelaars, net als handen trouwens. Als bijvoorbeeld je voeten koud zijn, wordt heel je lijf koud… en het kan vaak een poosje duren voor die voeten weer zijn opgewarmd. Als we het koud hebben, dragen we dikke sokken om warmte vast te houden. Maar wat te doen als we het warm hebben, dan kunnen we snel afkoelen door de voeten in een emmer of teil met koud water te stoppen. Zeker nu we allemaal meer thuiswerken, kan dit een goede oplossing zijn. Voeten in een teiltje en handen op het toetsenbord.

fruit salad

Wat en hoe kun je nu het beste eten?

Als het heel warm is, kun je een uitgebreide maaltijd beter laten staan. Kleine porties over de dag verspreid zijn dan stukken beter voor je. Waarom? Het is al een flinke klus voor je lichaam om koolhydraten en proteïnen (vlees, aardappelen, pasta’s, etc) te verbranden. En hoe harder je maag werkt, hoe meer energie je verbruikt en hoe warmer je lichaam wordt… en dat wil je juist niet op een hete dag. De meningen over eten tijdens hittegolven zijn sowieso verdeeld. De één zegt dat warm eten goed is, de ander raadt koud eten aan. Maar als je niet gewend bent aan hitte, kun je het beste koud voedsel eten. Dat is makkelijker te verteren en het koelt je bovendien van binnenuit af. Een koude soep of fruitsalade bevatten alle vitamines die je nodig hebt en zijn ook nog eens lekker verfrissend.

Zo val je makkelijker in slaap als het warm is

In slaap vallen kan erg moeilijk zijn op een hete dag. Het probleem is vaak dat als dat niet lukt, je er gefrustreerd van raakt en dat het dan helemaal niet meer lukt om in slaap te vallen. De makkelijkste manier om dit te tackelen is je kussen in een plastic tas in de diepvriezer te leggen en deze net voor het slapen gaan eruit te halen. Als je een koel hoofd hebt, voelt de rest van je lijf ook koeler aan en kun je makkelijker in slaap vallen.

koeling in nek

Houdt handen en nek ook koel

In navolging van bovenstaand punt: in je hoofd, nek en handen zitten de meeste bloedvaten vlak onder de huid. Deze plekken worden door je lichaam gebruikt om hitte af te stoten en kou op te nemen. Om dat een beetje te stimuleren kun je het beste je handen af en toe onder de koude kraan houden en ijsklontjes in een doek in je nek leggen. IJsklontjes in je elleboog- en knieholtes werken ook.

Houdt je woning dicht als het warm is, en gooi alles open wanneer het is afgekoeld

In het zuiden van Europa is het heel normaal om ’s ochtends de luiken dicht te doen. Om de hitte uit je huis te houden moet je overdag de ramen en gordijnen gesloten houden. Laat zo min mogelijk warme lucht binnen. Pas als het buiten ook aan het afkoelen is, gooi je alles open. Denk er ook aan dat lampen en andere elektra warm worden. Normaal merk je dat niet, maar tijdens een benauwde dag kan het net te veel zijn. Doe dus je lampen uit en trek de stekkers uit alle apparaten die niet per se aan hoeven. Want zelfs op standby geven veel apparaten toch een beetje warmte af. 

huis koelhouden
0