Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

Diego (Maradona) de docu: een documentaire over een levende voetballegende

DE LEGENDARISCHE “NÚMERO 10”

De mensheid houdt van helden, sterren, vedettes. Vooral in de sport, voorop het voetbal. Elk voetballand kent zijn sterspeler, maar de heuse wereldsterren zijn nog steeds maar op één hand te tellen. Voorbij aan huidige supersterren als Ronaldo en Messi, kwamen we vroeger op de velden unieke spelers tegen. Voetballers, zoals de legendarische Braziliaan Pelé, onze eigen Johan Cruijff en natuurlijk het Argentijnse fenomeen, Diego Armando Maradona. 

Een documentaire voor mannen

Tijdens het Cannes-filmfestival is onlangs een documentaire over Diego Maradona gepresenteerd. Een voetbaldocumentaire die qua ritme net zo snel en bewogen is, als het leven van de legendarische dribbelaar zelf. Want laten we eerlijk zijn, Maradona wordt volgend jaar zestig, maar het lijkt soms of hij al vier of vijf levens achter de rug heeft. Een held en balgoochelaar op het veld – hij bezorgde Argentinië “eigenhandig” de WK-titel in 1986 – maar veelal vervloekt daarbuiten. Maradona kon de sterren uit de hemel spelen en werd daarom door velen tot godheid uitgeroepen, maar speelde buiten het veld vaak met zijn leven en dat van anderen. 

Hij genoot van de aandacht, de aanbidding door de fans, maar liet de faam ook naar zijn kop stijgen. Tijdens zijn jaren in Italië onderhield hij contacten met de mafia, raakte verslaafd aan de harddrugs, organiseerde iets teveel feestjes en belazerde zijn echtgenote waar ze zelf bij stond. Kortom, hij verloor steeds meer het contact met de realiteit en hij wist het!

Groots onthaal

Of je van Maradona houdt of niet, als voetbalfan kan je niet om het bewogen leven van de vedette heen. De voetbaldocumentaire werd dan ook positief onthaald door de critici en het publiek. De maker ervan – Asif Kapadia, een Engelsman met Indiase wortels – produceerde eerder opzienbarende docu’s over Ayrton Senna en Amy Winehouse, beiden te vroeg èn in het harnas overleden. Deze keer betreft het een voetbaldocumentaire over een levende legende, een documentaire over Diego Maradona.

In sneltreinvaart loopt de ruim twee uur durende voetbaldocumentaire door Maradona’s leven. Van de armoedige eerste levensjaren in Buenos Aires, via zijn ontdekking als straatvoetballertje tot de voetbal-hoogtepunten op het WK en bij drie Europese clubs: Barcelona, Napoli en Sevilla. Daarnaast is er aandacht voor zijn ongenadige val op het moment dat zijn drugsverslaving openbaar werd en de keren dat hij ternauwernood ontsnapte aan de dood. 

De voetbaldocumentaire over Maradona is een must voor iedere voetbalfan, een ideale documentaire voor mannen, … en vooruit, voor sommige vrouwen.

0