Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De schoenentrends van 2020

Elk jaar wisselen de schoenentrends. Vaak komt dit door een specifiek model van een bepaald merk wat de standaard zet en waar veel andere merken op voortborduren. Vaak kan een groot merk als Nike zo’n trend in gang zetten, maar geregeld ontstaat een trend bij een merk of model waar je het niet van verwachtte. Wat zijn de trends van 2020 op het gebied van sneakers?

Chunky schoenen blijven hot in 2020

Waar zo’n 5 jaar geleden Adidas de trend zette met zijn basic tennis schoen, heeft Fila 2 jaar geleden de trend ingezet van de chunky schoen, oftewel de brede, grove schoen. Deze trend startte voorzichtig, zoals de meeste trends die vaak beginnen met een kleine groep trendsetters, waarna de massa volgt. Ondertussen heeft elk merk de chunky schoen ontdekt en zie je hem zelfs bij dure merken zoals Martin Margiela en Balenciaga. Ook voor 2020 is de chunky schoenen trend nog niet voorbij, met een speciale plaats voor de chunky zool. 

Een grove zool loopt heerlijk

De grovere zool die we ook terugzien bij de schoenentrends van 2020 is een verademing voor je voeten, want het loopt heerlijk. Zeker de zomerse varianten met lichtgewicht zolen. De uitstraling is robuust, maar ze lopen zo licht als een veertje. Daarnaast zijn het dit seizoen niet alleen sneakers die voorzien zijn van zo’n chunky zool, ook sandalen Hebben dit soort zolen tegenwoordig. Ideaal voor een extra sportieve look op een warme dag.

Druk een stempel op je outfit

Met chunky zolen maak je een statement. Ze vallen op en drukken een duidelijke stempel op je outfit, daarnaast geeft een chunky zool een compleet andere look aan je schoen. Dat is uiteraard precies het doel van de modeontwerpers. De chunky zolen komen voort uit een drang om tegendraads en eigenwijs te zijn. Tegenwoordig heerst er een grote drang naar perfectie wat de modeontwerpers triggert om te spelen met imperfectie. Klassieke modellen imperfect maken door er een gekke zool onder te plakken is een knipoog naar ons allemaal dat we het soms heus wel wat minder serieus mogen nemen allemaal.Sommige merken, zoals Gucci, gaan nog iets verder en hebben schoenen in de collectie die al gedragen lijken… ook een bewijs van het hedendaagse tegendraadse.

Duurzaamheid bij schoenenmerken

Steeds meer merken leggen de focus op maatschappelijk verantwoord ondernemen en hebben het doel om steeds duurzamer te worden. Dat zien we dus ook bij de schoenentrends van 2020. Ieder merk gaat hier op een andere manier mee om. Dit kan verschillen  van het gebruik van duurzame materialen tot het gebruik van gerecyclede stoffen. Zo heeft Adidas een lijn in de collectie die is gemaakt van plastic dat uit de zee komt.

Creatieve oplossingen

Andere merken zetten iets tegenover de aankoop van hun producten, zoals bijvoorbeeld het planten van een boom voor elk verkocht paar schoenen. Er zijn zelfs schoenen die je na gebruik kunt begraven en waar een boom uit zal groeien. Natuurlijk is dit ook een marketingtool, maar wel een die goed voor ons allen is!

Multicolor schoenen

Een andere trend die steeds groter aan het worden is in de schoenenmarkt, is het gebruik van kleur. Jarenlang was het vooral wit of zwart wat de klok sloeg op schoenen gebied, maar tegenwoordig mag en kan kleur weer. En op allerlei manieren, zodat je bijvoorbeeld weer veel neon gekleurde schoenen op straat ziet… en niet alleen voor kinderen. Volgens sommige is deze trend ingezet doordat hardlopen op het moment zo populair is en hardloopschoenen altijd kleurig waren. Hoe het ook zij, de multicolor schoen is terug!

Meerdere kleuren

Het gaat daarbij niet om één leuk kleurtje of een vrolijk detail. ook niet om twee felle kleuren, nee, het liefst drie kleuren of meer. Alles mag, alles kan en dat is nu juist wat we allemaal prettig vinden, toch? Combineer ze met een rustige outfit voor een echt wow-effect aan je voeten. Mocht je ook in je outfit voor kleur willen gaan, kies dan één kleur uit je schoenen die je terug laat komen in je kleding.

De klassiekers blijven

Klassiekers onder de herenschoenen zijn, nog steeds, onder andere de witte sneakers, de bruine loafers en de donkerblauwe instappers. Schoenen die elke man eigenlijk in zijn kast hoort te hebben. Dit zijn namelijk stijlen waar je altijd op terug kunt vallen als je het echt even niet meer weet. Schoenen waar je altijd mee voor de dag kan komen, die geschikt zijn voor elke gelegenheid en waar je nooit een flater mee slaat. Logisch dat modeontwerpers deze klassiekers elk seizoen weer als basis nemen om ze in een nieuw jasje te steken.Vaak met een andere twist, maar dit seizoen zie je ze vooral zoals vroeger. De modellen zoals ze ooit bedacht zijn – lekker retro!

Hoe komt een trend tot stand?

Waar zo’n trend dan ‘ineens’ vandaan komt? ‘Ineens’ staat hier tussen aanhalingstekens, want, ondanks dat het lijkt alsof het vanuit het niets verschijnt, is dat niet helemaal zo. Een trend is vaak een combinatie van een klassieker uit het verleden en een reactie op het heden die samengevoegd worden. De huidige tijd en daarmee de zomertrends van 2020 bieden inspiratie die door modeontwerpers losgelaten wordt op schoenen die we allemaal al jaren kennen. 

0