Like onze Facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes / blogs

De perfecte salontafel: hoe vind je de juiste hoogte

Posted on

Design kunstwerk en praktisch hulpje in één: De salontafel is een onmisbare metgezel voor stijlvolle banken. Met dit kleine maar fijne meubelstuk kun je specifieke accenten zetten en het maakt ook het dagelijks leven veel gemakkelijker. Leesbril, krant en afstandsbediening kunnen er binnen handbereik worden neergelegd, zodat alles vanaf de bank binnen handbereik is. Voor optimaal comfort is het belangrijk een salontafel op de juiste hoogte te kiezen. Maar hoe hoog moeten deze tafels eigenlijk zijn? In de volgende post verduidelijken we deze vragen en helpen we je de perfecte salontafel voor jouw behoeften te vinden.

Een vuistregel voor de tafelhoogte in de woonkamer

In principe moet de salontafel dezelfde hoogte hebben als de zitting van de bijbehorende meubelen om meer comfort in de woonkamer te bieden. Salontafels zijn daarom meestal tussen de 30 en 50 cm hoog. De juiste hoogte hangt echter ook af van persoonlijke smaak en het geplande gebruik. Het is belangrijk dat alle voorwerpen gemakkelijk vanaf de bank bereikt kunnen worden.

De hoogte van de salontafel kiezen in 4 stappen

In feite is er niet één optimale hoogte voor salontafels, maar is het belangrijk de perfecte hoogte voor je individuele woonkamer te vinden. Zoals bij alle inrichtingszaken spelen persoonlijke voorkeuren een grote rol zo ook als het om de hoogte van salontafels gaat. Om een geschikt model te kiezen, kun je je de volgende 4 vragen stellen, bijvoorbeeld:

1. wat is de hoogte van je zitmeubels?

Bij de eerste stap moet je meten op welke hoogte het zitvlak van de omringende gestoffeerde meubelen is. De afmetingen van de salontafel worden in hoofdzaak bepaald door de verhouding tot de bank.

2. Waar wil je de salontafel voor gebruiken?

Afhankelijk van de functie van de salontafel met plank zijn verschillende afmetingen geschikt. In zijn meest gangbare gebruik dient het vooral als opbergvak en decoratief voorwerp. In dit geval is een iets lager model dat even hoog is of zelfs iets lager dan de zitting geschikt.

Drink je graag koffie of nuttig je veel maaltijden aan de salontafel? Dan moet je voor een iets hoger meubelstuk gaan. Hetzelfde geldt als je aan tafel wilt werken – met je laptop, bijvoorbeeld. Ook hier is een hoger stuk aan te bevelen. Om comfortabel aan de tafel te kunnen typen of schrijven, moet het tafelblad ongeveer 20 cm over de zitting van de bank uitsteken.

3. Aan welke stijl van inrichting geef je de voorkeur?

Als laatste hangt de keuze van de hoogte van je salontafel af van je inrichtingsstijl. Zwarte salontafels die lager zijn dan de bank stralen een moderne flair uit en passen goed in elegante lounge landschappen.

Ongewone loungetafels zijn tegenwoordig modellen die boven de gestoffeerde meubelen uitsteken. Zulke tafels hebben een charmant vintage karakter en passen perfect in een woonkamer in retro-stijl. Tip: Voor een nostalgische flair uit de jaren ’50 kies je een hoge salontafel met dunne metalen poten (zogenaamde “hairpin legs”).

4. Test met een “proef salontafel

Tenslotte adviseren we je om verschillende mogelijke hoogtes uit te proberen met een “proef salontafel”. Om dit te doen gebruik je een stapel boeken om de hoogte van je favoriete tafel na te bootsen. Bovendien kun je de afmetingen van het tafeloppervlak met afplakband op de vloer markeren. Nu kun je uittesten of deze hoogte voor jou comfortabel is. Zorg er vooral voor dat voorwerpen op de tafel gemakkelijk vanaf de bank bereikt kunnen worden.

Flexibel: een salontafel met verstelbare hoogte

Wil je de tafel op verschillende manieren gebruiken? Dan moet je gaan voor een salontafel met verstelbare hoogte. Deze praktische snelwisselaars kunnen indien nodig 10-30 cm verhoogd worden.

Vooral voor kleinere appartementen is deze variant ideaal, omdat een en hetzelfde meubelstuk voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. In de onderste stand is de salontafel een perfect lounge meubel en doet hij dienst als elegante plank.

Voor het gezellige koffierondje ‘s middags schroef je de tafel gewoon een paar centimeter omhoog. Nu heeft de tafel een comfortabele hoogte om rondom te zitten en zowel eten als drinken neer te zetten.

Een alternatief voor de verstelbare tafel is een set van verschillende tafels. Dit zijn verschillende salontafels die op verschillende hoogtes bij elkaar horen.

Afhankelijk van de gelegenheid kan een lagere of hogere tafel gebruikt worden; zo nodig kunnen ze onder elkaar geschoven worden om ruimte te besparen.

Salontafel hoogte: Wat is de standaard?

In zijn gangbare ontwerp is een salontafel tussen de 30 en 50 cm hoog, maar er is geen universeel geldende norm voor salontafel hoogte. In tegenstelling tot het bureau – waar een uniforme DIN norm bestaat – is er geen officiële aanbeveling voor de juiste hoogte van de salontafel. De optimale afmetingen van de salontafel hangen veeleer af van het individuele gebruik en de persoonlijke smaak.

Lengte, breedte en vorm: de andere afmetingen van de salontafel

Behalve de hoogte spelen ook de afmetingen en de vorm van het tafelblad een beslissende rol bij de keuze van een salontafel. Ook hier geldt: de tafel moet afgestemd zijn op het omringende zitmeubilair.

Voor de lengte van de tafel moet je je dus op de bank oriënteren: Voor een harmonieus totaalbeeld moet de bank twee tot drie keer zo lang zijn als de salontafel. Er moet echter ook rekening gehouden worden met de afmetingen van de kamer en het gewenste tafeloppervlak.

Denk er van tevoren over na: Welke voorwerpen moeten op de salontafel komen te staan? Als je veel bergruimte nodig hebt, kies je beter voor een groter tafelblad.

In principe gaat een rechthoekige tafel heel goed samen met grotere bank landschappen. Vierkante salontafels daarentegen harmoniëren met kleinere zitmeubelen en passen ook goed in U-vormige zithoeken.

Ronde tafels vormen een interessant contrast met een hoekige bank en maken het totaalbeeld dynamisch losser. Ovale salontafels of niervormige tafels zien er bijzonder modern en fris uit.

De juiste plaats voor de salontafel vinden

Om de juiste salontafel hoogte te kiezen, moet rekening gehouden worden met de plaats van de tafel. Het tafelblad moet immers binnen handbereik zijn. Markeer de plaats van de tafel met afplaktape en test met een stapel boeken of je er gemakkelijk bij kunt. Je kunt de volgende figuren als leidraad gebruiken:

  • De afstand tot de bank moet ongeveer 45 cm zijn.
  • Er moet nog 80 cm ruimte zijn tussen jou en de TV.
0